Pasta warzywna
Pasta warzywna to idealny dodatek do kanapek. Lubią ją i dzieci, i dorośli. Jest zdrowa, bardzo dobra i dostarczy naszemu organizmowi wielu wartości odżywczych.
O tym, że trzeba jeść warzywa każdego dnia, uczą nas już od pierwszych klas szkoły podstawowej. Niestety czasami w pędzie dnia zapominamy o tym. Zamiast zdrowego śniadania wolimy kupić po drodze drożdżówkę, a na obiad przygotowujemy klasyczne potrawy, które nie zawsze obfitują w kolorowe warzywa. Raz na czas warto przygotować jednak coś pysznego i zdrowego jednocześnie.
Chociaż warzywa mogą stanowić podstawę naszego obiadu, bez problemu możemy je także wykorzystać przy okazji przygotowywania śniadania, kolacji lub przekąski. Jak to zrobić? Odpowiedź jest prosta: róbmy warzywne pasty. Są zdrowe, smaczne i mogą być bardzo różnorodne. Co więcej, zazwyczaj są lubiane przez dzieci, które czasami trudno przekonać do jedzenia warzyw. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek czy krakersów. Możemy je wykorzystywać, przygotowując drugie śniadanie do pracy lub szkoły albo zaserwować w formie imprezowej przekąski. Zastosowań jest naprawdę wiele.
Pasty warzywne – pomysły
Pasty warzywne mają jedną bardzo istotną zaletę – zazwyczaj są proste i szybkie w przygotowaniu. Najczęściej spotykana jest pasta z ciecierzycy lub soczewicy. Może występować z wieloma warzywnymi dodatkami. Bardzo dobrze komponuje się ze smakiem suszonych pomidorów, buraków, cebuli czy bakłażana. W tym wypadku możemy pozwolić sobie na wiele eksperymentów.
Dużą popularnością cieszy się także pasta z czerwonej fasoli. Jest bardzo sycąca i sama w sobie charakteryzuje się intensywnym smakiem. Żeby dodać jej nieco lekkości, warto połączyć ją z miętą. Nieco bardziej klasycznym rozwiązaniem będzie przygotowanie pasty z papryki. Możemy ją przyrządzić w wersji łagodnej lub bardzo pikantnej.
Osoby, które lubią oliwki, mogą je także wykorzystać do zrobienia pasty. Wystarczy, że połączymy je np. z bakłażanem i doprawimy podstawowymi przyprawami. Taka pasta będzie miała bardzo intensywny i charakterystyczny smak, który zdecydowanie warto poznać.
Do zrobienia warzywnej pasty możemy także wykorzystać pieczonego buraka. Jeśli połączymy go z oliwą z oliwek, orzechami oraz serem kozim, otrzymamy niebanalną i oryginalną pastę, która świetnie sprawdzi się nie tylko do tradycyjnych kanapek, ale także jako dodatek do wielu potraw.