Trwa ładowanie...
d195jez
31-05-2022 09:54

Kalafiorowe kotleciki

Przepis

Kalafior idealnie nadaje się na miękkie i delikatne kotleciki. Kotlety z kalafiora smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać dipem czosnkowo-ziołowym lub z ulubioną sałatką.

d195jez
3.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Peredniankina
Składniki
  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 15 dag bułki tartej
  • pęczek posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • kawałek korzenia lubczyku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
Przepis
  • Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać lubczyk, cukier i ugotować.
  • Odcedzić i rozgnieść widelcem na puree. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekany koperek, przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kalafiorowe kotleciki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d195jez
d195jez
d195jez
d195jez
Więcej tematów
d195jez