Trwa ładowanie...
d3w2996
d3w2996

Jabłka smażone w cieście. Receptura z 1910 roku

Przepis

Nie ma nic lepszego niż jabłkowe racuchy. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis z bloga "Marta M.".

5.0
(3 głosy)
Oceń:
d3w2996
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Jabłka smażone w cieście. Receptura z 1910 roku
Składniki

Ciasto naleśnikowe śmietankowe:

  • 2 żółtka
  • 250 ml śmietany 12 proc.
  • 60 g cukru
  • szczypta cynamony oraz gałki muszkatołowej
  • 5 łyżek mąki (mąki użyłam trochę więcej, bo ciasto powinno być gęściejsze)

Przygotowanie jabłek:

  • 4 szt. jabłek, użyłam odmiany szarej renety, bo jest kwaśna
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło do smażenia
  • cukier, mielony cynamon do posypania gotowych placków
Przepis

Żółtka wymieszaj ze śmietaną i dodaj cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Ponownie wymieszaj i odstaw.

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plasterki. Umieszczamy jabłka w misce i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Mieszamy, aby każdy plaster jabłka był dokładnie obtoczony w cukrze oraz cynamonie. Odstawiamy na pół godziny. Gotowe jabłka dodajemy do ciasta naleśnikowego i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy około 1 łyżeczki masła na patelni i nakładamy placki łyżką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przy podaniu obficie posypujemy cukrem oraz cynamonem.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Jabłka smażone w cieście. Receptura z 1910 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3w2996

Podziel się opinią

4
Share
d3w2996
d3w2996

d3w2996
d3w2996
d3w2996