Jabłka smażone w cieście. Receptura z 1910 roku
Nie ma nic lepszego niż jabłkowe racuchy. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
Ciasto naleśnikowe śmietankowe:
- 2 żółtka
- 250 ml śmietany 12 proc.
- 60 g cukru
- szczypta cynamony oraz gałki muszkatołowej
- 5 łyżek mąki (mąki użyłam trochę więcej, bo ciasto powinno być gęściejsze)
Żółtka wymieszaj ze śmietaną i dodaj cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Ponownie wymieszaj i odstaw.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plasterki. Umieszczamy jabłka w misce i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Mieszamy, aby każdy plaster jabłka był dokładnie obtoczony w cukrze oraz cynamonie. Odstawiamy na pół godziny. Gotowe jabłka dodajemy do ciasta naleśnikowego i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy około 1 łyżeczki masła na patelni i nakładamy placki łyżką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przy podaniu obficie posypujemy cukrem oraz cynamonem.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze