Trwa ładowanie...
doatbgq
doatbgq

Wegańskie racuchy drożdżowe. Najprostszy przepis

Przepis

Polecamy przepis z bloga "Marta M." na pyszne wegańskie racuchy. To świetna alternatywa dla klasycznych placuszków. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami.

2.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Wegańskie racuchy drożdżowe. Najprostszy przepis
Marta M.
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki letniego mleka roślinnego (u mnie akurat było to mleko kokosowe)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (wymieszane z 3 łyżkami wody) lub pół dojrzałego banana rozgniecionego widelcem
  • olej do smażenia (użyłam oleju kokosowego, aby nadać racuchom delikatnego aromatu)
  • cukier puder do oprószenia lub inne ulubione dodatki
Przepis
  • Mąkę mieszamy z drożdżami oraz cukrem.
  • Dolewamy mleko oraz siemię lniane. Mieszamy i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce.
  • Przykrywamy ściereczką i czekamy około 1h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Na patelni rozgrzewamy olej (około 5 mm wysokości patelni) i smażymy racuchy partiami (ciasto nakładamy łyżką) po koło 1 minuty na stronę.
  • Olej nie może być za gorący (około 175 st. C), bo racuchy przypalą się na zewnątrz, a w środku będą surowe.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Wegańskie racuchy drożdżowe. Najprostszy przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
doatbgq
doatbgq
doatbgq
doatbgq
Więcej tematów
doatbgq