Wegańskie racuchy drożdżowe. Najprostszy przepis
Polecamy przepis z bloga "Marta M." na pyszne wegańskie racuchy. To świetna alternatywa dla klasycznych placuszków. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki letniego mleka roślinnego (u mnie akurat było to mleko kokosowe)
- 1 łyżka siemienia lnianego (wymieszane z 3 łyżkami wody) lub pół dojrzałego banana rozgniecionego widelcem
- olej do smażenia (użyłam oleju kokosowego, aby nadać racuchom delikatnego aromatu)
- cukier puder do oprószenia lub inne ulubione dodatki
Przepis
- Mąkę mieszamy z drożdżami oraz cukrem.
- Dolewamy mleko oraz siemię lniane. Mieszamy i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce.
- Przykrywamy ściereczką i czekamy około 1h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Na patelni rozgrzewamy olej (około 5 mm wysokości patelni) i smażymy racuchy partiami (ciasto nakładamy łyżką) po koło 1 minuty na stronę.
- Olej nie może być za gorący (około 175 st. C), bo racuchy przypalą się na zewnątrz, a w środku będą surowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl