Pyszne racuszki z niespodzianką
Nie masz pomysłu na szybką kolację? My mamy i chętnie się nim podzielimy. Poznajcie smakowity przepis na ekspresowe placuszki z jogurtem naturalnym i krewetkami. Po prostu pycha! Sprawdźcie sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 pomidory,
- opakowanie liści szpinaku,
- 2 jajka,
- ½ szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 garście krewetek koktajlowych,
- jogurt naturalny,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor na rozgrzanym oleju z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.
Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, ekspert marki OSM Piątnica.
Zobacz także wideo: Pulchne placuszki z dodatkiem maślanki. Podaj z syropem klonowym i owocami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze