Racuszki z gotowanych kartofli. Receptura z 1926 r.
Racuszki z ugotowanych ziemniaków to przedwojenny przykłąd kulinarnego recyklingu. Doskonale smnakują zarówno z cukrem, jak i w wytrawnej wersji. Przepis jest bardzo prosty, a składniki z pewnością znajkdziecie w swojej kuchni. Jeszcze więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 5 ugotowanych ziemniaków
- łyżka masła
- łyżka gęstej śmietany
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
Ugotowanie ziemniaki przepuścić przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Oddzielić żółtka od białek. 2 łyżki masła utrzeć dokładnie z żółtkami i cukrem. Dodać łyżkę śmietany. Wymieszać i dodać pianę z białek. Kłaść łyżką na gorący smalec. Smażyć z dwóch stron aż się zarumienią. Układać na półmisku, posypać grubo cukrem i podawać z młodą, kwaśną śmietaną.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze