Trwa ładowanie...
dp28vg2
oprac. Katarzyna Gileta

Racuszki z gotowanych kartofli. Receptura z 1926 r.

Przepis

Racuszki z ugotowanych ziemniaków to przedwojenny przykłąd kulinarnego recyklingu. Doskonale smnakują zarówno z cukrem, jak i w wytrawnej wersji. Przepis jest bardzo prosty, a składniki z pewnością znajkdziecie w swojej kuchni. Jeszcze więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kuchenny kredens".

dp28vg2
4.0
(29 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • łyżka masła
  • łyżka gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
Przepis

Ugotowanie ziemniaki przepuścić przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Oddzielić żółtka od białek. 2 łyżki masła utrzeć dokładnie z żółtkami i cukrem. Dodać łyżkę śmietany. Wymieszać i dodać pianę z białek. Kłaść łyżką na gorący smalec. Smażyć z dwóch stron aż się zarumienią. Układać na półmisku, posypać grubo cukrem i podawać z młodą, kwaśną śmietaną.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Racuszki z gotowanych kartofli. Receptura z 1926 r.
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

83
15
Share
dp28vg2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dp28vg2
dp28vg2
dp28vg2
dp28vg2
Więcej tematów
dp28vg2