Trwa ładowanie...
d2rdo24

Racuchy drożdżowe z jabłkami. Najlepszy przepis

Przepis

Racuchy są bardzo wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów. Mąkę pszenną, stosowaną tradycyjnie do wyrobu ciasta, możemy zastąpić trochę zdrowszymi zamiennikami, np. mąką owsianą, jaglaną, ryżową czy kukurydzianą. Mleko krowie z powodzeniem zastąpimy kokosowym lub migdałowym, dzięki czemu placuszki nabiorą nowego smaku. Zamiast jabłek spróbujmy dodać banana, gruszkę albo kandyzowane wiśnie.

3.9
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Racuchy z jabłkami. Najlepszy przepis
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3 jabłka
  • łyżeczka lub więcej cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Przepis
  • Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier.
  • Jajka rozbełtać, lekko posolić.
  • Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte lub pokrojone w drobną kostkę jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja używam drewnianej łyżki).
  • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
  • Najsmaczniejsze na ciepło.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Racuchy drożdżowe z jabłkami. Najlepszy przepis
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2rdo24

Podziel się opinią

2
1
Share
d2rdo24
d2rdo24
d2rdo24
d2rdo24
Więcej tematów
d2rdo24