Trwa ładowanie...
d45rlik

Jabłecznik. Łatwy przepis dla zapracowanych

Przepis

Jabłecznik to jeden z najpopularniejszych deserów nie tylko w Polsce, ale i niemal na całym świecie. Delikatne ciasto i rozpływające się w ustach jabłka to sen niejednego kulinarnego smakosza. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na jabłecznik - poleca go autorka bloga "Królestwo garów".

2.7
(39 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Jabłecznik. Łatwy przepis dla zapracowanych
www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg jabłek
Przepis

Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w plasterki. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Masę wyłożyć na mąkę, delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik. Łatwy przepis dla zapracowanych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d45rlik

Podziel się opinią

40
109
Share
d45rlik
d45rlik
d45rlik
d45rlik
Więcej tematów
d45rlik