Ciasteczka Katarzynki na imieniny Katarzyny i dzień wróżb
Zapomniane polskie święto Katarzynki to nasza rodzima alternatywa m.in. dla szumnie obchodzonych Walentynek lub Halloween. W wigilię imienin Katarzyny, czyli 24 listopada, przypada według tradycji dzień wróżb chłopców. Tak jak dziewczęta wróżyły w wigiliję Andrzejek, lejąc wosk, tak chłopcy kładąc się spać 23 listopada wkładali pod poduszkę karteczki z imionami dziewcząt. Zakwitnięcie wstawionej do wody ściętej gałązki wiśni w dniu św. Katarzyny w Wigilię Bożego Narodzenia oznaczało, że młodzieniec poślubi ukochaną dziewczynę. A na dzień świętej Katarzyny pieczono pierniczki – katarzynki. Warto przypomnieć sobie ten zwyczaj. Sprawdzony przepis z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 750 g płynnego miodu,
- ½ kg mąki żytniej,
- 100-150 g mąki pszennej (mój dodatek),
- 2 jajka,
- sok z 1 pomarańczy,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- łyżeczka zmielonych nasion anyżu,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- 25 g spirytusu,
- surowe żółtko,
- 6 ml sody oczyszczonej,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- mąka do podsypywania podczas wałkowania.
Miód zagotować z przyprawami, sokiem i skórką z pomarańczy. Do miski wsypać przesianą ogrzaną mąkę żytnią, wlać gorący miód i ucierać. Do dokładnie wyrobionego ciasta dalej wyrabiając, dodajemy po jednym jajku. Dokładnie wyrobione odstawiamy, aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt płynne ciasto, dodałam mąkę pszenną. Następnie dodać orzechy. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować. Wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15-20 minut.
Zobacz także: nalewka imbirowo-cytrynowa
src="https://d.wpimg.pl/859093947-1544199959/cyt.jpg"/>
Polecamy również: czekoladowe ciasteczka bez pieczenia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze