Niewiarygodnie kruche i delikatne. Przepis na ciasteczka całuski
Wystarczy kilka składników, by wyczarować przepyszne kruche ciasteczka z jabłkami. Przepis jest na tyle prosty, ze poradzą sobie z nim nawet kulinarni amatorzy. Takie ciasteczka w ekspresowym tempie będą znikać ze stołu. Są delikatne, kruche i dosłownie rozpływają się w ustach.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem i cukrem waniliowym. Wysypujemy na stolnicę.
- Dodajemy żółtka i masło, całość siekamy do połączenia - ciasto ma być gładkie.
- Odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy do nich łyżkę cukru i cynamon do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do około 180 stopni.
- Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. i szklanką z cienkim rantem wycinamy koła.
- Na nie nakładamy po 1 cząstce jabłka i składamy na pół.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor. Przed podaniem pudrujemy.
- Z tej porcji wychodzi około 55 sztuk.
Przepis dodał użytkownik smerfetka79
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze