Trwa ładowanie...
d3ef7g5
Joanna Krzewińska

Lane chruściki. Szybka karnawałowa przekąska

Przepis

Jak pisze autorka bloga "Królestwo Garów" przepis na lany chrust pochodzi sprzed wojny. Składniki potrzebne do przygotowania tego karnawałowego przysmaku znajdą się w każdej kuchni. Warto wypróbować.

d3ef7g5
3.2
(87 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • mleko (około 50-70 ml)
  • wanilia (ekstrakt waniliowy, skórka otarta z cytryny)
  • cukier puder (lub miód)
  • 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym)
Przepis

Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego) "sznureczkiem"" poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka. Ja smażę mniejsze ciasteczka, bardziej poręczne. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę. Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym, następnie posypać cukrem pudrem lub polewać miodem. Najlepsze są świeże, nie lubią zbyt długo stać.

Lane chruściki. Szybka karnawałowa przekąska
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

150
50
Share
d3ef7g5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
Więcej tematów
d3ef7g5