Lane chruściki. Szybka karnawałowa przekąska
Jak pisze autorka bloga "Królestwo Garów" przepis na lany chrust pochodzi sprzed wojny. Składniki potrzebne do przygotowania tego karnawałowego przysmaku znajdą się w każdej kuchni. Warto wypróbować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- mleko (około 50-70 ml)
- wanilia (ekstrakt waniliowy, skórka otarta z cytryny)
- cukier puder (lub miód)
- 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym)
Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego) "sznureczkiem"" poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka. Ja smażę mniejsze ciasteczka, bardziej poręczne. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę. Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym, następnie posypać cukrem pudrem lub polewać miodem. Najlepsze są świeże, nie lubią zbyt długo stać.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze