Trwa ładowanie...
d2w60fk
d2w60fk

Orzechowe półksiężyce

Przepis

Przepyszne kruche ciasteczka z orzechami. Są proste i szybkie do zrobienia. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

2.8
(4 głosy)
Oceń:
d2w60fk
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Orzechowe półksiężyce
Archiwum prywatne
Składniki

⦁ 125 g mąki
⦁ ½ szklanki cukru pudru
⦁ 1 łyżka cukru waniliowego
⦁ 100 g masła
⦁ 1 żółtko
⦁ 85 g prażonych zmielonych orzechów laskowych
⦁ cukier puder

Przepis

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wysiekać z zimnym masłem. Dodać zmielone orzechy, zrobić dołeczek, wbić żółtko, zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić na 1/2 godziny do lodówki.

Z chłodnego ciasta zrobić wałek (jak na kopytka), pokroić na nieduże kawałki i uformować półksiężyce lub rogaliki. Ułożyć na blasze natłuszczonej masłem. Piec przez 10-12 minut w temp. 180 st. C. Jeszcze ciepłe udekorować cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2w60fk
Orzechowe półksiężyce
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d2w60fk
d2w60fk
d2w60fk
d2w60fk
d2w60fk