Orzechowe półksiężyce
Przepyszne kruche ciasteczka z orzechami. Są proste i szybkie do zrobienia. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
⦁ 125 g mąki
⦁ ½ szklanki cukru pudru
⦁ 1 łyżka cukru waniliowego
⦁ 100 g masła
⦁ 1 żółtko
⦁ 85 g prażonych zmielonych orzechów laskowych
⦁ cukier puder
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wysiekać z zimnym masłem. Dodać zmielone orzechy, zrobić dołeczek, wbić żółtko, zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
Z chłodnego ciasta zrobić wałek (jak na kopytka), pokroić na nieduże kawałki i uformować półksiężyce lub rogaliki. Ułożyć na blasze natłuszczonej masłem. Piec przez 10-12 minut w temp. 180 st. C. Jeszcze ciepłe udekorować cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze