Orzechowe półksiężyce
Przepyszne kruche ciasteczka z orzechami. Są proste i szybkie do zrobienia. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Karnawał
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
⦁ 125 g mąki
⦁ ½ szklanki cukru pudru
⦁ 1 łyżka cukru waniliowego
⦁ 100 g masła
⦁ 1 żółtko
⦁ 85 g prażonych zmielonych orzechów laskowych
⦁ cukier puder
Przepis
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wysiekać z zimnym masłem. Dodać zmielone orzechy, zrobić dołeczek, wbić żółtko, zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
Przepis
Z chłodnego ciasta zrobić wałek (jak na kopytka), pokroić na nieduże kawałki i uformować półksiężyce lub rogaliki. Ułożyć na blasze natłuszczonej masłem. Piec przez 10-12 minut w temp. 180 st. C. Jeszcze ciepłe udekorować cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl