Wytrawne pączki z soczewicy. Pyszna przekąska na karnawał
Soczewica kojarzy nam się raczej z zupą lub gulaszem. Jednak możemy ją również wykorzystać do przygotowania... pączków. Mini pączusie z soczewicy są mięciutkie i aromatyczne. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Przepis z bloga "Marta M.".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Karnawał
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj soczewicę i około 600 ml wody. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Po wchłonięciu wody zblenduj wszystko na gładką masę.
- Dodaj do wystudzonej masy jajka, mąkę, sodę, wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstą, tak, aby łatwo nabierało się je łyżką.
- Na rozgrzanym oleju (trzeba wlać troszkę więcej tak na 2 cm głębokości) smażymy łyżką nabierane ciasto soczewicowe. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi sosami czy dipami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl