Wytrawne pączki z soczewicy. Pyszna przekąska na karnawał
Soczewica kojarzy nam się raczej z zupą lub gulaszem. Jednak możemy ją również wykorzystać do przygotowania... pączków. Mini pączusie z soczewicy są mięciutkie i aromatyczne. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj soczewicę i około 600 ml wody. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Po wchłonięciu wody zblenduj wszystko na gładką masę.
- Dodaj do wystudzonej masy jajka, mąkę, sodę, wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstą, tak, aby łatwo nabierało się je łyżką.
- Na rozgrzanym oleju (trzeba wlać troszkę więcej tak na 2 cm głębokości) smażymy łyżką nabierane ciasto soczewicowe. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi sosami czy dipami.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze