Karnawałowe słodkości. Pączki w hiszpańskim stylu
My mamy pączki i faworki, a Hiszpanie churros. To tradycyjny przysmak w postaci karbowanych pręcików z ciasta ptysiowego. Podobnie jak polskie karnawałowe słodkości, churros smaży się w głębokim tłuszczu. Wypróbujcie przepis na ten przysmak z bloga "Kuchennymi Drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 250 ml wody
- 180 g białej mąki orkiszowej bio
- 3 duże wiejskie jajka lub 4 małe
- 75 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu pomarańczowego (ewentualnie waniliowego)
- 1 łyżka brandy (lub spirytusu)
- 1000 ml tłuszczu do smażenia – wykorzystałam smalec i olej słonecznikowy po 500 ml
- cukier puder z cynamonem do posypania
W garnku zagotuj wodę, masło i sól. Dodaj przesianą mąkę i energicznie wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw z ognia. Dodaj jajka, ekstrakt pomarańczowy i brandy, wymieszaj na gładką masę. Odstaw aby masa przestygła. Przygotuj papier kuchenny do odsączenia tłuszczu usmażonych pączków, a ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Smalec i olej włóż do głębokiej patelni i podgrzej do 180 st. C. Bezpośrednio na tłuszcz wyciskaj po kilka pączków w kształcie koła dowolnej wielkości i smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj je na papier kuchenny. Smaż do wykorzystania całego ciasta. W słoiku wymieszaj cynamon z cukrem pudrem i posyp pączki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze