ycipk-3ere1v
ycipk-3ere1v

Karnawałowe słodkości. Pączki w hiszpańskim stylu

Przepis

My mamy pączki i faworki, a Hiszpanie churros. To tradycyjny przysmak w postaci karbowanych pręcików z ciasta ptysiowego. Podobnie jak polskie karnawałowe słodkości, churros smaży się w głębokim tłuszczu. Wypróbujcie przepis na ten przysmak z bloga "Kuchennymi Drzwiami".

Trwa ładowanie...
ycipk-3ere1v
     Kuchennymi Drzwiami
Podziel się
Składniki
  • 250 ml wody
  • 180 g białej mąki orkiszowej bio
  • 3 duże wiejskie jajka lub 4 małe
  • 75 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu pomarańczowego (ewentualnie waniliowego)
  • 1 łyżka brandy (lub spirytusu)
  • 1000 ml tłuszczu do smażenia – wykorzystałam smalec i olej słonecznikowy po 500 ml
  • cukier puder z cynamonem do posypania
Przepis

W garnku zagotuj wodę, masło i sól. Dodaj przesianą mąkę i energicznie wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw z ognia. Dodaj jajka, ekstrakt pomarańczowy i brandy, wymieszaj na gładką masę. Odstaw aby masa przestygła. Przygotuj papier kuchenny do odsączenia tłuszczu usmażonych pączków, a ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Smalec i olej włóż do głębokiej patelni i podgrzej do 180 st. C. Bezpośrednio na tłuszcz wyciskaj po kilka pączków w kształcie koła dowolnej wielkości i smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj je na papier kuchenny. Smaż do wykorzystania całego ciasta. W słoiku wymieszaj cynamon z cukrem pudrem i posyp pączki.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3ere1v
ycipk-3ere1v