Trwa ładowanie...
d2tb3p4
21-09-2018 08:38

Chrupiące krokiety z ziemniaków, czyli alternatywna historia obiadu według przepisu z 1913 roku

Przepis

Krokiety ziemniaczane to doskonała alternatywa dla tych przyrządzanych na bazie mięsa. Możesz je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane z sosem. Przygotowaliśmy dla was przepis z z 1913 roku z blogu "Kuchenny Kredens".

d2tb3p4
4.2
(34 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

kuchennykredens.pl
Źródło: kuchennykredens.pl
Składniki
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • niewielka ilość mleka i ok 2 łyżki masła do zaciągnięcia kartofli
  • mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
  • olej lub smalec do smażenia
  • opcjonalnie: czosnek, cebula
Przepis

Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść dokładnie na puree oraz zaciągnąć niewielką ilością mleka i masłem. Krótko ubijać razem. Odstawić do ostudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków wbić żółtka, dodać przyprawy oraz posiekane zioła. Można wycisnąć również wcześniej upieczony w piekarniku czosnek lub podsmażoną cebulkę. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać smalec lub olej. W tym czasie z masy ziemniaczanej formować wałeczki, obtaczać w mące a następnie w jajku i tartej bułce.
Smażyć na rumiano. Podawać samodzielnie z sosem lub jako dodatek do obiadu.

Chrupiące krokiety z ziemniaków, czyli alternatywna historia obiadu według przepisu z 1913 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

74
15

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
Więcej tematów
d2tb3p4