Chrupiące krokiety z ziemniaków, czyli alternatywna historia obiadu według przepisu z 1913 roku
Krokiety ziemniaczane to doskonała alternatywa dla tych przyrządzanych na bazie mięsa. Możesz je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane z sosem. Przygotowaliśmy dla was przepis z z 1913 roku z blogu "Kuchenny Kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 5-6 ziemniaków
- 2 żółtka + 1 jajko
- niewielka ilość mleka i ok 2 łyżki masła do zaciągnięcia kartofli
- mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
- olej lub smalec do smażenia
- opcjonalnie: czosnek, cebula
Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść dokładnie na puree oraz zaciągnąć niewielką ilością mleka i masłem. Krótko ubijać razem. Odstawić do ostudzenia.
Do ostudzonych ziemniaków wbić żółtka, dodać przyprawy oraz posiekane zioła. Można wycisnąć również wcześniej upieczony w piekarniku czosnek lub podsmażoną cebulkę. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać smalec lub olej. W tym czasie z masy ziemniaczanej formować wałeczki, obtaczać w mące a następnie w jajku i tartej bułce.
Smażyć na rumiano. Podawać samodzielnie z sosem lub jako dodatek do obiadu.
Zobacz też: nostalgiczny "Murzynek"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze