10 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o czosnku

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Hit dla zdrowia

Obraz
© Shutterstock.com

Dla nikogo nie jest tajemnicą, że czosnek to jeden z najpotężniejszych naturalnych wspomagaczy naszego zdrowia, a przy tym smakowity dodatek do niezliczonej ilości potraw. Jednak nawet to popularne warzywo skrywa sporo sekretów, które warto poznać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Kiełkujący czosnek – zdrowy czy nie?

Obraz
© 123RF

Agnieszka Maciąg, znana niegdyś modelka, a dziś promotorka zdrowego stylu życia, twierdzi, że kiełkujący czosnek nie nadaje się do jedzenia, ponieważ zawiera szkodliwe dla zdrowia związki. "Podczas moich warsztatów w Pałacu Sulisław dr. Kurshan przygotowując potrawę z czosnkiem (każdy dobry lekarz ajurwedy jest doskonałym kucharzem – bo przecież nasze pożywienie powinno być naszym lekarstwem!), gdy obrał czosnek i zobaczył zielone kiełki, od razu powiedział, że nie można tego jeść. 'To jest dla człowieka trucizna' – powiedział stanowczym tonem, po czym każdy ząbek czosnku sprawnie przekroił wzdłuż na dwie części i wyjął z nich zielone kiełki. Resztę czosnku normalnie wykorzystał. I ja tej pradawnej wiedzy ufam. I tego się trzymam" – czytamy na blogu Maciąg.

/ 11Czy można go mrozić?

Obraz
© 123RF

Czosnek jest dziś dostępny w sprzedaży przez cały rok, ale najwięcej walorów smakowych i aromatycznych ma latem i wczesną jesienią. Jak je zachować przez cały rok? Zamrażając pachnący specjał, który świetnie znosi przebywanie w niskich temperaturach, na długo zachowując świeżość, a przede wszystkim cenne właściwości odżywcze. Zadanie jest bardzo proste – wystarczy umieścić ząbki czosnku (całe, posiekane lub przeciśnięte przez praskę) w woreczku do zamrażania.

/ 11Naturalny stymulator

Obraz
© 123RF

Czosnek jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Jego zalety ceniono już pięć tysięcy lat temu. Aromatyczne główki stanowiły obowiązkowe wyposażenie rzymskich legionistów, którzy wykorzystywali je do opatrywania ran, ale również uznawali za skuteczny środek pobudzający. Wiele wieków później te walory potwierdzili eksperci armii amerykańskiej podczas wojny koreańskiej. Badacze doszli do wniosku, że żołnierze regularnie jedzący czosnek mają większą sprawność bojową.

/ 11Czosnek w diecie karmiącej matki. Tak czy nie?

Obraz
© 123RF

Jadłospis kobiety karmiącej piersią dziecko to bardzo skomplikowany temat, dlatego również udział w nim czosnku budzi wiele kontrowersji. Z jednej strony istnieją badania wskazujące, że zawarte w roślinie związki siarki mogą pozytywnie wpływać na wyrobienie nawyku ssania u niemowlęcia. Jednocześnie istnie ryzyko, iż czosnek (zwłaszcza spożywany w nadmiarze) zmieni smak mleka, co niekoniecznie spodoba się maluchowi, narażonemu też na wystąpienie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

/ 11Remedium na ból zęba

Obraz
© 123RF

Czosnek nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale wykazuje również silne właściwości antyzapalne i przeciwbakteryjne. Warto je wykorzystać, gdy męczy nas ból zęba. Najlepszym rozwiązaniem jest dokładne posiekanie takiej samej porcji czosnku i cebuli, zmieszanie, dodanie soli i przyłożenie masy do bolącego miejsca. Użyjmy do tego wacika, a nie na przykład brudnego palca.

/ 11Chiński czosnek gorszy?

Obraz
© 123RF

Azjatyckie mocarstwo jest dziś największym producentem czosnku na świecie, a także jego głównym eksporterem na rynek polski. Co roku do naszego kraju sprowadza się wiele ton główek, które zasypują targowiska. Chiński czosnek znajduje niemało nabywców dzięki niższym cenom, poza tym jest zwykle śnieżnobiały i ładniejszy od rodzimego. Jednak szybko pleśnieje, co – zdaniem ekspertów – może sugerować, że warzywo genetycznie modyfikowano lub spryskano szkodliwymi chemikaliami.

/ 11Aromatyczny afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Niezbyt przyjemny zapach, który towarzyszy nam jeszcze długo po spożyciu czosnku, powoduje, że warzywa raczej nie kojarzymy z erotycznymi uniesieniami. Mimo to już przed wiekami uchodziło za skuteczny afrodyzjak. Czosnek powinni docenić zwłaszcza mężczyźni, bo zawarta w nim allicyna znacząco poprawia krążenie krwi, pomagając m.in. w przezwyciężeniu problemów z erekcją.

/ 11W licznych odmianach

Obraz
© 123RF

Choć w powszechnej opinii czosnek występuje tylko w jednej odsłonie, tak naprawdę na świecie znanych jest ponad 300 odmian tej rośliny. W Polsce najbardziej ceni się Harnasia (ma wyjątkowo dużo, niekiedy nawet 10-12 fioletowych ząbków), Arkusa (tworzy biało-fioletowe ożyłkowane główki) oraz Ornaka (jego główki są największe, wewnątrz nich znajduje się 4-8 ząbków).

10 / 11Zdrowa dawka

Obraz
© 123RF

Wartości odżywcze czosnku nie podlegają dyskusji, co jednak nie oznacza, że można się nim objadać bez umiaru. Dziennie nie powinno się spożywać więcej niż jeden ząbek. Przekraczanie tej dawki prowadzi do wystąpienia zaburzeń żołądkowo-jelitowych, w tym skurczów przewodu pokarmowego oraz gazów. Przeciwwskazaniem do jedzenie czosnku są: alergia, przyjmowanie leków rozrzedzających krew oraz zaplanowany zabieg operacyjny.

11 / 11Dzień czosnku

Obraz
© 123RF

19 kwietnia przypada Międzynarodowy Dzień Czosnku. Skąd ta data? Nie wiadomo…

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja