Hit dla zdrowia
Dla nikogo nie jest tajemnicą, że czosnek to jeden z najpotężniejszych naturalnych wspomagaczy naszego zdrowia, a przy tym smakowity dodatek do niezliczonej ilości potraw. Jednak nawet to popularne warzywo skrywa sporo sekretów, które warto poznać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kiełkujący czosnek – zdrowy czy nie?
Agnieszka Maciąg, znana niegdyś modelka, a dziś promotorka zdrowego stylu życia, twierdzi, że kiełkujący czosnek nie nadaje się do jedzenia, ponieważ zawiera szkodliwe dla zdrowia związki. "Podczas moich warsztatów w Pałacu Sulisław dr. Kurshan przygotowując potrawę z czosnkiem (każdy dobry lekarz ajurwedy jest doskonałym kucharzem – bo przecież nasze pożywienie powinno być naszym lekarstwem!), gdy obrał czosnek i zobaczył zielone kiełki, od razu powiedział, że nie można tego jeść. 'To jest dla człowieka trucizna' – powiedział stanowczym tonem, po czym każdy ząbek czosnku sprawnie przekroił wzdłuż na dwie części i wyjął z nich zielone kiełki. Resztę czosnku normalnie wykorzystał. I ja tej pradawnej wiedzy ufam. I tego się trzymam" – czytamy na blogu Maciąg.
Czy można go mrozić?
Czosnek jest dziś dostępny w sprzedaży przez cały rok, ale najwięcej walorów smakowych i aromatycznych ma latem i wczesną jesienią. Jak je zachować przez cały rok? Zamrażając pachnący specjał, który świetnie znosi przebywanie w niskich temperaturach, na długo zachowując świeżość, a przede wszystkim cenne właściwości odżywcze. Zadanie jest bardzo proste – wystarczy umieścić ząbki czosnku (całe, posiekane lub przeciśnięte przez praskę) w woreczku do zamrażania.
Naturalny stymulator
Czosnek jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Jego zalety ceniono już pięć tysięcy lat temu. Aromatyczne główki stanowiły obowiązkowe wyposażenie rzymskich legionistów, którzy wykorzystywali je do opatrywania ran, ale również uznawali za skuteczny środek pobudzający. Wiele wieków później te walory potwierdzili eksperci armii amerykańskiej podczas wojny koreańskiej. Badacze doszli do wniosku, że żołnierze regularnie jedzący czosnek mają większą sprawność bojową.
Czosnek w diecie karmiącej matki. Tak czy nie?
Jadłospis kobiety karmiącej piersią dziecko to bardzo skomplikowany temat, dlatego również udział w nim czosnku budzi wiele kontrowersji. Z jednej strony istnieją badania wskazujące, że zawarte w roślinie związki siarki mogą pozytywnie wpływać na wyrobienie nawyku ssania u niemowlęcia. Jednocześnie istnie ryzyko, iż czosnek (zwłaszcza spożywany w nadmiarze) zmieni smak mleka, co niekoniecznie spodoba się maluchowi, narażonemu też na wystąpienie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Remedium na ból zęba
Czosnek nie tylko wzbogaca smak wielu potraw, ale wykazuje również silne właściwości antyzapalne i przeciwbakteryjne. Warto je wykorzystać, gdy męczy nas ból zęba. Najlepszym rozwiązaniem jest dokładne posiekanie takiej samej porcji czosnku i cebuli, zmieszanie, dodanie soli i przyłożenie masy do bolącego miejsca. Użyjmy do tego wacika, a nie na przykład brudnego palca.
Chiński czosnek gorszy?
Azjatyckie mocarstwo jest dziś największym producentem czosnku na świecie, a także jego głównym eksporterem na rynek polski. Co roku do naszego kraju sprowadza się wiele ton główek, które zasypują targowiska. Chiński czosnek znajduje niemało nabywców dzięki niższym cenom, poza tym jest zwykle śnieżnobiały i ładniejszy od rodzimego. Jednak szybko pleśnieje, co – zdaniem ekspertów – może sugerować, że warzywo genetycznie modyfikowano lub spryskano szkodliwymi chemikaliami.
Aromatyczny afrodyzjak
Niezbyt przyjemny zapach, który towarzyszy nam jeszcze długo po spożyciu czosnku, powoduje, że warzywa raczej nie kojarzymy z erotycznymi uniesieniami. Mimo to już przed wiekami uchodziło za skuteczny afrodyzjak. Czosnek powinni docenić zwłaszcza mężczyźni, bo zawarta w nim allicyna znacząco poprawia krążenie krwi, pomagając m.in. w przezwyciężeniu problemów z erekcją.
W licznych odmianach
Choć w powszechnej opinii czosnek występuje tylko w jednej odsłonie, tak naprawdę na świecie znanych jest ponad 300 odmian tej rośliny. W Polsce najbardziej ceni się Harnasia (ma wyjątkowo dużo, niekiedy nawet 10-12 fioletowych ząbków), Arkusa (tworzy biało-fioletowe ożyłkowane główki) oraz Ornaka (jego główki są największe, wewnątrz nich znajduje się 4-8 ząbków).
Zdrowa dawka
Wartości odżywcze czosnku nie podlegają dyskusji, co jednak nie oznacza, że można się nim objadać bez umiaru. Dziennie nie powinno się spożywać więcej niż jeden ząbek. Przekraczanie tej dawki prowadzi do wystąpienia zaburzeń żołądkowo-jelitowych, w tym skurczów przewodu pokarmowego oraz gazów. Przeciwwskazaniem do jedzenie czosnku są: alergia, przyjmowanie leków rozrzedzających krew oraz zaplanowany zabieg operacyjny.
Dzień czosnku
19 kwietnia przypada Międzynarodowy Dzień Czosnku. Skąd ta data? Nie wiadomo…