Trwa ładowanie...
d1819cd
d1819cd

Kotlety ze śledzia

Przepis
3.0
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kotlety ze śledzia
www.kuchennykredens.pl
Składniki

6 filetów śledziowych
kajzerka
1-2 jajka
cebula
masło, pieprz (soli nie trzeba)
opcjonalnie: sos grzybowy lub kaparowy

Przepis

Śledzie zalać wodą i wymoczyć przez kilka godzin. Po tym czasie zemleć je w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić bardzo drobno i poddusić na maśle do miękkości. Opcjonalnie można zastąpić ją sporą ilością szczypioru. Śledzia i cebulę połączyć z namoczoną w mleku kajzerką, jajkiem, przyprawami i całość dokładnie wymieszać na gęstą pastę - w razie konieczności regulując gęstość bułką tartą lub rozrzedzając dodatkowym jajkiem, aż masa da się formować w kotleciki. Uformowane obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z sosem grzybowym lub kaparowym.
Zobacz także: pieczeń huzarska - doskonały sposób na obiad

Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens"

Kotlety ze śledzia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
11
Share
d1819cd
d1819cd
d1819cd
d1819cd
Więcej tematów
d1819cd