- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
6 filetów śledziowych
kajzerka
1-2 jajka
cebula
masło, pieprz (soli nie trzeba)
opcjonalnie: sos grzybowy lub kaparowy
Przepis
Śledzie zalać wodą i wymoczyć przez kilka godzin. Po tym czasie zemleć je w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić bardzo drobno i poddusić na maśle do miękkości. Opcjonalnie można zastąpić ją sporą ilością szczypioru. Śledzia i cebulę połączyć z namoczoną w mleku kajzerką, jajkiem, przyprawami i całość dokładnie wymieszać na gęstą pastę - w razie konieczności regulując gęstość bułką tartą lub rozrzedzając dodatkowym jajkiem, aż masa da się formować w kotleciki. Uformowane obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z sosem grzybowym lub kaparowym.
Zobacz także: pieczeń huzarska - doskonały sposób na obiad