Trwa ładowanie...
d3xy12o
d3xy12o

Kotlety ze śledzia

Przepis
3.0
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

d3xy12o
Kotlety ze śledzia
www.kuchennykredens.pl
Kotlety ze śledzia
Składniki

6 filetów śledziowych
kajzerka
1-2 jajka
cebula
masło, pieprz (soli nie trzeba)
opcjonalnie: sos grzybowy lub kaparowy

Przepis

Śledzie zalać wodą i wymoczyć przez kilka godzin. Po tym czasie zemleć je w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić bardzo drobno i poddusić na maśle do miękkości. Opcjonalnie można zastąpić ją sporą ilością szczypioru. Śledzia i cebulę połączyć z namoczoną w mleku kajzerką, jajkiem, przyprawami i całość dokładnie wymieszać na gęstą pastę - w razie konieczności regulując gęstość bułką tartą lub rozrzedzając dodatkowym jajkiem, aż masa da się formować w kotleciki. Uformowane obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z sosem grzybowym lub kaparowym.
Zobacz także: pieczeń huzarska - doskonały sposób na obiad

Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens"

Kotlety ze śledzia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3xy12o

Podziel się opinią

32
11
Share
d3xy12o
d3xy12o

d3xy12o
d3xy12o
d3xy12o