Trwa ładowanie...
d3m1d35
17-02-2017 09:43

Kotlety ze śledzia

Przepis
3.0
(12 głosów)
Oceń:
d3m1d35
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki

6 filetów śledziowych
kajzerka
1-2 jajka
cebula
masło, pieprz (soli nie trzeba)
opcjonalnie: sos grzybowy lub kaparowy

Przepis

Śledzie zalać wodą i wymoczyć przez kilka godzin. Po tym czasie zemleć je w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić bardzo drobno i poddusić na maśle do miękkości. Opcjonalnie można zastąpić ją sporą ilością szczypioru. Śledzia i cebulę połączyć z namoczoną w mleku kajzerką, jajkiem, przyprawami i całość dokładnie wymieszać na gęstą pastę - w razie konieczności regulując gęstość bułką tartą lub rozrzedzając dodatkowym jajkiem, aż masa da się formować w kotleciki. Uformowane obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z sosem grzybowym lub kaparowym.
Zobacz także: pieczeń huzarska - doskonały sposób na obiad

Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens"

Kotlety ze śledzia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
d3m1d35
Więcej tematów
d3m1d35