Trwa ładowanie...
d25k7n4

Pyszna babka cytrynowa na śniadanie wielkanocne

Przepis

Święta Wielkanocne już za chwilę. Nie wyobrażamy sobie świąt bez tradycyjnej babki wielkanocnej. Oprócz tradycyjnych bab piaskowych czy drożdżowych na świątecznym stole warto postawić na pyszną babkę cytrynową. Babka cytrynowa jest aromatyczna, wilgotna i miękka. Przepis na babkę jest bardzo prosty i szybki, a składniki łatwo dostępne. Jak upiec wielkanocną babkę cytrynową? Oto najlepszy przepis.

3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Pyszna babka cytrynowa na śniadanie wielkanocne
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 1 cytryna (sok z 1 cytryny i starta skórka z tej cytryny)
  • 5 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
Przepis
  • Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do z miękką margaryną i cukrem.
  • Cytrynę sparzyć i wyszorować. Dodać startą na tarce na małych oczkach całą cytrynę. Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy.
  • Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.
  • Formę do babki nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • Następnie piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Jeszcze ciepłą polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pyszna babka cytrynowa na śniadanie wielkanocne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d25k7n4

Podziel się opinią

8
4
Share
d25k7n4
d25k7n4
d25k7n4
d25k7n4
Więcej tematów
d25k7n4