Trwa ładowanie...
d34at7c
d34at7c

Pyszna babka cytrynowa na śniadanie wielkanocne

Przepis

Święta Wielkanocne już za chwilę. Nie wyobrażamy sobie świąt bez babki wielkanocnej. Oprócz tych tradycyjnych bab piaskowych czy drożdżowych na świątecznym stole warto postawić na pyszną babkę cytrynową na śniadanie wielkanocne.

3.0
(4 głosy)
Oceń:
d34at7c
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Pyszna babka cytrynowa na śniadanie wielkanocne
Shutterstock
Składniki
  • 1 cytryna (sok z 1 cytryny i starta skórka z tej cytryny)
  • 5 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
Przepis

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do z miękką margaryną i cukrem. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Dodać startą na tarce na małych oczkach całą cytrynę. Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.

Formę do babki nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Następnie piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłą polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Pyszna babka cytrynowa na śniadanie wielkanocne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d34at7c

Podziel się opinią

8
4
Share
d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c