Klasyczna babka cytrynowa. Rozpływa się w ustach

Pyszna, prosta w przygotowaniu babka cytrynowa. Bardzo aromatyczna, wilgotna i wspaniale cytrusowa. Błyskawicznie znika ze stołu. Przepis z bloga Mała cukierenka.

Klasyczna babka cytrynowa. Rozpływa się w ustachKlasyczna babka cytrynowa. Rozpływa się w ustach
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 220 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (można pominąć lub dodać 2-3 krople aromatu cytrynowego)
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 200 ml maślanki
  • 70 ml soku z cytryny

Lukier:

  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • około 6 łyżek soku z cytryny

Przepis

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Do maślanej masy dodać ekstrakt cytrynowy, połowę mąki i połowę maślanki, wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i sok z cytryny, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Cukier puder przełożyć do miski, sok z cytryny zagotować i zalać nim cukier puder, wymieszać mikserem. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier stężeje.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥