Klasyczna babka cytrynowa. Rozpływa się w ustach

Pyszna, prosta w przygotowaniu babka cytrynowa. Bardzo aromatyczna, wilgotna i wspaniale cytrusowa. Błyskawicznie znika ze stołu. Przepis z bloga Mała cukierenka.

Klasyczna babka cytrynowa. Rozpływa się w ustachKlasyczna babka cytrynowa. Rozpływa się w ustach
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 220 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (można pominąć lub dodać 2-3 krople aromatu cytrynowego)
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 200 ml maślanki
  • 70 ml soku z cytryny

Lukier:

  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • około 6 łyżek soku z cytryny

Przepis

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Do maślanej masy dodać ekstrakt cytrynowy, połowę mąki i połowę maślanki, wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i sok z cytryny, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Cukier puder przełożyć do miski, sok z cytryny zagotować i zalać nim cukier puder, wymieszać mikserem. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier stężeje.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę