- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mleka,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- margaryna 250 g,
Przepis
Babkę przygotowałam w formie o średnicy 21 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem pudrem, kolejno dodajemy margarynę. Do masy dodajemy proszek do pieczenia. Kolejno na przemian dodajemy mąkę i mleko cały czas mieszając. Dodajemy również aromat waniliowy.
Przepis
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z pozostałą masą. Formę smarujemy masłem i wylewamy do niej porcję ciasta. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut, tzn. do suchego patyczka. Babkę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Życzę smacznego :)
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl