Drożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołu
Szafranowa babka drożdżowa z rodzynkami i aromatycznym lukrem będzie idealna na Wielkanoc. Babka jest puszysta, wyrośnięta, pięknie pachnie i ma apetyczny żółty kolor. To jedno z tych ciast, które już od pierwszej chwili uwodzą swoim zapachem i smakiem. Spróbujcie koniecznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do ciepłego mleka dodajemy 3 łyżki cukru, drożdże i szczyptę roztartego szafranu. Rozczyn dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy rozczyn do wgłębienia uformowanego w misce z mąką. Powierzchnię rozczynu przyprószamy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odcedzone zalewamy odrobiną rumu.
- Gdy rozczyn dobrze się "wzburzy" dodajemy cukier, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią i bardzo starannie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
- Dodajemy roztopione masło i rodzynki, wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pieczemy babę w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez ok. 1 godzinę.
- Po upieczeniu, delikatnie wyjmujemy babę w formy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Cukier puder mieszamy z 3 łyżeczkami likieru na gładką masę o konsystencji miodu.
- Lekko ciepłą babę smarujemy lukrem używając pędzla lub noża.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl