Drożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołu
Przepis
Szafranowa babka drożdżowa z rodzynkami i aromatycznym lukrem będzie idealna na Wielkanoc. Babka jest puszysta, wyrośnięta, pięknie pachnie i ma apetyczny żółty kolor. To jedno z tych ciast, które już od pierwszej chwili uwodzą swoim zapachem i smakiem. Spróbujcie koniecznie!
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Źródło: 123RF
Składniki
Przepis
- Do ciepłego mleka dodajemy 3 łyżki cukru, drożdże i szczyptę roztartego szafranu. Rozczyn dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy rozczyn do wgłębienia uformowanego w misce z mąką. Powierzchnię rozczynu przyprószamy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odcedzone zalewamy odrobiną rumu.
- Gdy rozczyn dobrze się "wzburzy" dodajemy cukier, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią i bardzo starannie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
- Dodajemy roztopione masło i rodzynki, wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pieczemy babę w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez ok. 1 godzinę.
- Po upieczeniu, delikatnie wyjmujemy babę w formy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Cukier puder mieszamy z 3 łyżeczkami likieru na gładką masę o konsystencji miodu.
- Lekko ciepłą babę smarujemy lukrem używając pędzla lub noża.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Drożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołu
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
2
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.