Drożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołu
Szafranowa babka drożdżowa z rodzynkami i aromatycznym lukrem będzie idealna na Wielkanoc. Babka jest puszysta, wyrośnięta, pięknie pachnie i ma apetyczny żółty kolor. To jedno z tych ciast, które już od pierwszej chwili uwodzą swoim zapachem i smakiem. Spróbujcie koniecznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Do ciepłego mleka dodajemy 3 łyżki cukru, drożdże i szczyptę roztartego szafranu. Rozczyn dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy rozczyn do wgłębienia uformowanego w misce z mąką. Powierzchnię rozczynu przyprószamy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odcedzone zalewamy odrobiną rumu.
- Gdy rozczyn dobrze się "wzburzy" dodajemy cukier, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią i bardzo starannie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
- Dodajemy roztopione masło i rodzynki, wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pieczemy babę w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez ok. 1 godzinę.
- Po upieczeniu, delikatnie wyjmujemy babę w formy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Cukier puder mieszamy z 3 łyżeczkami likieru na gładką masę o konsystencji miodu.
- Lekko ciepłą babę smarujemy lukrem używając pędzla lub noża.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze