Drożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołu

Szafranowa babka drożdżowa z rodzynkami i aromatycznym lukrem będzie idealna na Wielkanoc. Babka jest puszysta, wyrośnięta, pięknie pachnie i ma apetyczny żółty kolor. To jedno z tych ciast, które już od pierwszej chwili uwodzą swoim zapachem i smakiem. Spróbujcie koniecznie!

Drożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołuDrożdżowa babka szafranowa. Będzie ozdobą świątecznego stołu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • rodzynki
  • rum
  • szafran nitki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • likier amaretto

Przepis

  • Do ciepłego mleka dodajemy 3 łyżki cukru, drożdże i szczyptę roztartego szafranu. Rozczyn dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy rozczyn do wgłębienia uformowanego w misce z mąką. Powierzchnię rozczynu przyprószamy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odcedzone zalewamy odrobiną rumu.
  • Gdy rozczyn dobrze się "wzburzy" dodajemy cukier, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią i bardzo starannie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
  • Dodajemy roztopione masło i rodzynki, wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pieczemy babę w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez ok. 1 godzinę.
  • Po upieczeniu, delikatnie wyjmujemy babę w formy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Cukier puder mieszamy z 3 łyżeczkami likieru na gładką masę o konsystencji miodu.
  • Lekko ciepłą babę smarujemy lukrem używając pędzla lub noża.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne