Babka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto

Wilgotna i aromatyczna babka jogurtowa. Najlepsza na wielkanocny stół. - Rewelacyjnie smakuje świeżo upieczona, jeszcze delikatnie ciepła (polewę można pominąć). Wygląda pięknie i moi goście byli nią zachwyceni - pisze autorka bloga "Mała Cukierenka".

Babka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciastoBabka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto
Natalia Kudela

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 370 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 220 g miękkiego masła
  • 220 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 200 g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

Syrop:

  • 120 ml świeżego soku pomarańczowego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 g cukru

Polewa:

  • 150 g białej czekolady
  • 80-90 ml śmietanki kremówki 30 proc. – śmietana do deserów

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • suszone, jadalne kwiaty do posypania

Przepis

Blaszkę z kominem do babki o średnicy 23 cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków. Masło przełożyć do miski dodać cukier i ucierać mikserem przez około 4-5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na maślaną masę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do ciasta dodać jogurt, sok z cytryny, obie skórki i ekstrakt cytrynowy, znów wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.Gdy babka będzie się piekła, przygotujemy syrop:

Przepis

Do rondelka wlać sok z pomarańczy i z cytryny, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Gdy syrop zacznie się gotować, trzymamy go jeszcze na ogniu przez około 1-2 minuty, od czasu do czasu można zamieszać. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy. Babkę po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut, po tym czasie wyjąć ją z blaszki. Gorącą babkę nasączyć syropem przy użycia pędzla (powoli smarujemy syropem wierzch i boki). Babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis

Ostygniętą babkę można przenieść na czystą podstawkę. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli masa szybko ostygnie i czekolada nie zdąży się roztopić, można masę na chwilkę wstawić do mikrofalówki). Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-25 minut, aby trochę stężała. Gotową polewą udekorować babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypać suszonymi kwiatami.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne