Babka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto
Wilgotna i aromatyczna babka jogurtowa. Najlepsza na wielkanocny stół. - Rewelacyjnie smakuje świeżo upieczona, jeszcze delikatnie ciepła (polewę można pominąć). Wygląda pięknie i moi goście byli nią zachwyceni - pisze autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 370 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 220 g miękkiego masła
- 220 g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- starta skórka z 1/2 pomarańczy
- 200 g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
Syrop:
- 120 ml świeżego soku pomarańczowego
- 50 ml soku z cytryny
- 50 g cukru
Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 80-90 ml śmietanki kremówki 30 proc. – śmietana do deserów
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- suszone, jadalne kwiaty do posypania
Blaszkę z kominem do babki o średnicy 23 cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków. Masło przełożyć do miski dodać cukier i ucierać mikserem przez około 4-5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na maślaną masę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do ciasta dodać jogurt, sok z cytryny, obie skórki i ekstrakt cytrynowy, znów wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.Gdy babka będzie się piekła, przygotujemy syrop:
Do rondelka wlać sok z pomarańczy i z cytryny, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Gdy syrop zacznie się gotować, trzymamy go jeszcze na ogniu przez około 1-2 minuty, od czasu do czasu można zamieszać. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy. Babkę po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut, po tym czasie wyjąć ją z blaszki. Gorącą babkę nasączyć syropem przy użycia pędzla (powoli smarujemy syropem wierzch i boki). Babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygniętą babkę można przenieść na czystą podstawkę. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli masa szybko ostygnie i czekolada nie zdąży się roztopić, można masę na chwilkę wstawić do mikrofalówki). Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-25 minut, aby trochę stężała. Gotową polewą udekorować babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypać suszonymi kwiatami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze