Trwa ładowanie...
d29dnzc
d29dnzc

Babka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto

Przepis

Wilgotna i aromatyczna babka jogurtowa. Najlepsza na wielkanocny stół. - Rewelacyjnie smakuje świeżo upieczona, jeszcze delikatnie ciepła (polewę można pominąć). Wygląda pięknie i moi goście byli nią zachwyceni - pisze autorka bloga "Mała Cukierenka".

3.4
(7 głosów)
Oceń:
d29dnzc
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Babka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto
Mała Cukierenka
Babka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto
Składniki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 370 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 220 g miękkiego masła
  • 220 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 200 g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

Syrop:

  • 120 ml świeżego soku pomarańczowego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 g cukru

Polewa:

  • 150 g białej czekolady
  • 80-90 ml śmietanki kremówki 30 proc. – śmietana do deserów

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • suszone, jadalne kwiaty do posypania
Przepis

Blaszkę z kominem do babki o średnicy 23 cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków. Masło przełożyć do miski dodać cukier i ucierać mikserem przez około 4-5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na maślaną masę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do ciasta dodać jogurt, sok z cytryny, obie skórki i ekstrakt cytrynowy, znów wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.Gdy babka będzie się piekła, przygotujemy syrop:

Do rondelka wlać sok z pomarańczy i z cytryny, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Gdy syrop zacznie się gotować, trzymamy go jeszcze na ogniu przez około 1-2 minuty, od czasu do czasu można zamieszać. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy. Babkę po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut, po tym czasie wyjąć ją z blaszki. Gorącą babkę nasączyć syropem przy użycia pędzla (powoli smarujemy syropem wierzch i boki). Babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ostygniętą babkę można przenieść na czystą podstawkę. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli masa szybko ostygnie i czekolada nie zdąży się roztopić, można masę na chwilkę wstawić do mikrofalówki). Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-25 minut, aby trochę stężała. Gotową polewą udekorować babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypać suszonymi kwiatami.

Babka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d29dnzc
d29dnzc
d29dnzc

d29dnzc
d29dnzc
d29dnzc