Babka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto

Wilgotna i aromatyczna babka jogurtowa. Najlepsza na wielkanocny stół. - Rewelacyjnie smakuje świeżo upieczona, jeszcze delikatnie ciepła (polewę można pominąć). Wygląda pięknie i moi goście byli nią zachwyceni - pisze autorka bloga "Mała Cukierenka".

Babka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciastoBabka jogurtowa. Sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto
Natalia Kudela

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 370 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 220 g miękkiego masła
  • 220 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 200 g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

Syrop:

  • 120 ml świeżego soku pomarańczowego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 g cukru

Polewa:

  • 150 g białej czekolady
  • 80-90 ml śmietanki kremówki 30 proc. – śmietana do deserów

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • suszone, jadalne kwiaty do posypania

Przepis

Blaszkę z kominem do babki o średnicy 23 cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków. Masło przełożyć do miski dodać cukier i ucierać mikserem przez około 4-5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na maślaną masę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do ciasta dodać jogurt, sok z cytryny, obie skórki i ekstrakt cytrynowy, znów wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.Gdy babka będzie się piekła, przygotujemy syrop:

Przepis

Do rondelka wlać sok z pomarańczy i z cytryny, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Gdy syrop zacznie się gotować, trzymamy go jeszcze na ogniu przez około 1-2 minuty, od czasu do czasu można zamieszać. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy. Babkę po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut, po tym czasie wyjąć ją z blaszki. Gorącą babkę nasączyć syropem przy użycia pędzla (powoli smarujemy syropem wierzch i boki). Babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis

Ostygniętą babkę można przenieść na czystą podstawkę. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli masa szybko ostygnie i czekolada nie zdąży się roztopić, można masę na chwilkę wstawić do mikrofalówki). Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-25 minut, aby trochę stężała. Gotową polewą udekorować babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i posypać suszonymi kwiatami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja