Najlepsza babka wielkanocna. Prosty przepis, który zawsze się udaje
Wśród wielkanocnych wypieków prym wiedzie wiedzie tradycyjna babka. Przepisów na wielkanocną babkę jest wiele. Babka może być drożdżowa z rodzynkami, szafranowa, piaskowa, marmurkowa, jogurtowa, cytrynowa czy majonezowa. Szukając najlepszego przepisu można naprawdę zwariować. My proponujemy wam najprostszy przepis na wielkanocną babkę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Białka ubić na pianę, dodać cukier i ponownie ubijać. Następnie dodać żółtka i kolejny raz ubić.
- Do ciasta wlać olej, wodę gazowaną i dodać skórkę z cytryny. Wszystko dobrze wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
- Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia składników.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st. C. Formę wysmarować dobrze margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto piec ok 45 min. Gotową babę ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl