Babka
Babka nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Właśnie wtedy pieczemy ten rodzaj ciasta. Babka drożdżowa, piaskowa czy marmurkowa – możliwości jest wiele.
Tradycyjna babka, duża, z wyciętym kominem w środku, posypana cukrem pudrem lub polana lukrem – to zdecydowanie przysmak, który gości na wszystkich stołach wielkanocnych w Polsce. Pieczenie tego ciasta jest znane w naszej tradycji już od dawna. Nasi przodkowie wypiekali babki głównie z ciasta drożdżowego robionego z dużej ilości żółtek i jeszcze większej ilości cukru. Z czasem jednak przepis na klasyczna babkę zmieniał się i był udoskonalany. Co więcej, nasza polska babka zaczęła podobać się także francuzom, którzy także z chęcią wypiekali babki, lubili je natomiast nasączać rumem.
Dziś na naszych stołach możemy znaleźć różne odmiany tego wypieku – babka piaskowa, marmurkowa, cytrynowa, w wersji wegańskiej czy tej dietetycznej. W książkach kucharskich znajdziemy mnóstwo kreatywnych przepisów.
Babka piaskowa i babka marmurkowa
Można powiedzieć, że babka piaskowa to matka innych babek. Jest puszysta, lekka i zazwyczaj smakuje każdemu. Dodatkowo jej wykonanie wcale nie zajmuje tak dużo czasu. Możemy zrobić ją w formie tradycyjnej, okrągłej baby z kominem w środku lub wypiekać w podłużnej formie.
Żeby przygotować tradycyjną babkę piaskowa potrzebujemy jajek, masła, mąki pszennej oraz ziemniaczanej oraz cukru białego i wanilinowego. Jest to ciasto, które nazywa się biszkoptowo-tłuszczowym. Możemy wykonać go metodą "na zimno" lub "na ciepło".
Wiele osób wypieka również babkę marmurkową, o której czasami mówi się także "dwukolorowa". Jest to połączenie białego ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z tym ciemnym, o smaku kakaowym. Przypisy na babkę marmurkową często sugerują dodanie do ciasta mleka lub jogurtu. Wiele osób do ciasta dodaje także żurawinę, rodzynki, orzechy czy owoce kandyzowane.
Gotową babkę zazwyczaj oprósza się cukrem pudrem lub oblewa białym lukrem. Niektórzy dekorują wypiek polewą czekoladową oraz posypują wierzch babki np. płatkami kokosa lub cukierkami dekoracyjnymi.
Wśród mniej tradycyjnych przepisów znajdziemy te na puszystą babkę majonezową, kokosową, twarogową, marchewkową czy marcepanową.