Tort czekoladowy z migdałami. Wyśmienite ciasto na specjalne okazje
Bardzo prosty i pyszny tort czekoladowy z migdałami z książki "Praktyczny kucharz warszawski" z 1878 roku i odświeżony na blogu "Królestwo garów". Bardzo stary, ale sprawdzony przepis na ciasto, które zaskakuje smakiem, prostotą. A w dodatku jest bezglutenowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-5 |
Okazja: |
- 200 g migdałów (nie zdejmujemy skórki),
- 200 g cukru pudru,
- 10 jajek,
- 200 g czekolady deserowej.
Migdały zetrzeć na tarce lub zmiksować. Czekoladę zetrzeć. Migdały ucierać z cukrem i żółtkami, dodając je po jednym. Do utartej masy dodać czekoladę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pianę do masy migdałowo-czekoladowej i delikatnie, dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. W oryginalnym przepisie tort należy polukrować.
Zobacz także: słodka tarta z borówką
src="https://d.wpimg.pl/1193178206--111567394/tart.jpg"/>
Polecamy wideo: tort jak wielki kawałek pizzy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski