Trwa ładowanie...
ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9

Tort czekoladowy z migdałami. Wyśmienite ciasto na specjalne okazje

Przepis

Bardzo prosty i pyszny tort czekoladowy z migdałami z książki "Praktyczny kucharz warszawski" z 1878 roku i odświeżony na blogu "Królestwo garów". Bardzo stary, ale sprawdzony przepis na ciasto, które zaskakuje smakiem, prostotą. A w dodatku jest bezglutenowy.

Trwa ładowanie...
ycipk-3vi4l9
Zdjęcie
www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 200 g migdałów (nie zdejmujemy skórki),
  • 200 g cukru pudru,
  • 10 jajek,
  • 200 g czekolady deserowej.
Przepis

Migdały zetrzeć na tarce lub zmiksować. Czekoladę zetrzeć. Migdały ucierać z cukrem i żółtkami, dodając je po jednym. Do utartej masy dodać czekoladę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pianę do masy migdałowo-czekoladowej i delikatnie, dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. W oryginalnym przepisie tort należy polukrować.
Zobacz także: słodka tarta z borówką

Polecamy wideo: tort jak wielki kawałek pizzy

ycipk-3vi4l9
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9