Trwa ładowanie...
dpyyven
07-04-2021 10:04

Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami

Przepis

Makaron ze szparagami w delikatnym śmietankowym sosie to klasyka gatunki. Jeśli dodacie jeszcze szynkę parmeńską, otrzymacie wyjątkową potrawę w sam raz na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. pamiętajcie, że sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać go najbardziej, jak tylko się da.

dpyyven
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 600 g makaronu typu tagliatelle
  • duży pęczek zielonych szparagów
  • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1/2 drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 150 g niesolonego masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • płatki bratków do posypania
Przepis
  • Szparagi przepłukać chłodną wodą, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić w słupki ok. 1,5 cm. Część kwiatową warzywa należy zostawić dłuższą (ok. 3 cm).
  • Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i masło, dodać czosnek i smażyć minutę.
  • Następnie dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażyć kolejne 3 minuty, aż szynka ładnie się zarumieni.
  • W kolejnym kroku dodać szparagi i wszystko razem smażyć około 3-5 minut (należy zwrócić uwagę na szparagi, które lekko chrupiące, a nie przesmażone).
  • Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie, wówczas należy wlać śmietankę kremówkę i wsypać szklankę starego parmezanu. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie mieszamy.
  • Gotowe danie nałożyć na talerz i udekorować płatkami bratków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpyyven
dpyyven
dpyyven
dpyyven
Więcej tematów
dpyyven