Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami
Makaron ze szparagami w delikatnym śmietankowym sosie to klasyka gatunki. Jeśli dodacie jeszcze szynkę parmeńską, otrzymacie wyjątkową potrawę w sam raz na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. pamiętajcie, że sezon na szparagi nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać go najbardziej, jak tylko się da.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 600 g makaronu typu tagliatelle
- duży pęczek zielonych szparagów
- 8-10 plastrów szynki parmeńskiej
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1/2 drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 150 g niesolonego masła
- 50 ml oliwy z oliwek
- 250 ml śmietany kremówki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- płatki bratków do posypania
- Szparagi przepłukać chłodną wodą, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić w słupki ok. 1,5 cm. Część kwiatową warzywa należy zostawić dłuższą (ok. 3 cm).
- Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i masło, dodać czosnek i smażyć minutę.
- Następnie dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażyć kolejne 3 minuty, aż szynka ładnie się zarumieni.
- W kolejnym kroku dodać szparagi i wszystko razem smażyć około 3-5 minut (należy zwrócić uwagę na szparagi, które lekko chrupiące, a nie przesmażone).
- Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie, wówczas należy wlać śmietankę kremówkę i wsypać szklankę starego parmezanu. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie mieszamy.
- Gotowe danie nałożyć na talerz i udekorować płatkami bratków.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze