Szybki bigos z cukinii. Moc warzyw na twoim talerzu
Cukinia oprócz tego, że jest pyszna, jest bardzo zdrowa. Mamy dla was przepis na bigos z cukinii. Proste i skromne składniki tworzą wspaniałą kompozycję. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 3 cukinie,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 6 cienkich kiełbasek lub 3-4 normalne,
- 3 łyżeczko koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/3 łyżeczki zielonej czubricy (opcjonalnie),
- szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie),
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3/4 lub 1 szkl. wody,
- 1 łyżka oleju lub łyżeczka smaku,
- koperek lub natka pietruszki.
- Cebulę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki, cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę z kiełbaską oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaj cukinię i czosnek, posyp solą, pieprzem oraz czubricą (jeśli jej używasz).
- Smaż ok. 10-15 min., aż cukinia się lekko podsmaży, mieszając co jakiś czas. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wlej wodę. Ilość zależy od tego, ile płynu puści cukinia. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 min.
- Zdejmij pokrywkę, dopraw do smaku, posyp koperkiem lub natką pietruszki.
- Jeśli trzeba można dodać więcej wody. Najlepiej smakuje z pieczywem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze