Sernik Oreo
Sernik Oreo sprawdzi się zarówno jako propozycja na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. Ciasto stanowi połączenie kremowego smaku tradycyjnego sernika i czekoladowej chrupkości słynnych już ciasteczek.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Ciasteczkowy spód:
- 150 g ciastek Oreo lub markiz czekoladowych
- 50 g masła
Masa twarogowa:
- 1 kg sera białego
- 250 g drobnego cukru
- białka z 4 jaj klasy L
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 10 sztuk posiekanych na mniejsze kawałki ciastek Oreo
Polewa (opcjonalnie)
- 200 g masy kajmakowej
- kilka ciastek Oreo do dekoracji
Przepis na tortownicę o średnicy 22-23 cm
- Przygotować formę – dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Ciastka Oreo na spód sernika zmiksować na drobny piasek, pod koniec dodając roztopione masło. Masę dokładnie wymieszać i wylepić nią dno tortownicy, starannie dociskając ciastka grzbietem łyżki.
- Białka zmiksować z serem, kremówką, cukrem i budyniem do połączenia składników, a następnie dodać do masy serowej pokrojone ciastka Oreo.
- Delikatnie wymieszać masę, a potem wylać na przygotowany ciasteczkowy spód.
- Sernik wstawić do piekarnika na 5-7 minut, a po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 130 stopni Celsjusza i piec ciasto przez kolejne 1,5 godziny.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego ostudzenia sernika.
- Masę kajmakową lekko podgrzać, wymieszać dokładnie i wyłożyć równomiernie na serniku. Posypać pokruszonymi ciastkami lub powbijać w powierzchnię przekrojone na pół ciastka Oreo.
- Wstawić sernik do lodówki na ok. 4-5 godzin – a najlepiej na całą noc. Podawać schłodzony.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze