Trwa ładowanie...
d2pj29h
17-11-2020 14:04

Sernik Oreo

Przepis

Sernik Oreo sprawdzi się zarówno jako propozycja na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. Ciasto stanowi połączenie kremowego smaku tradycyjnego sernika i czekoladowej chrupkości słynnych już ciasteczek.

d2pj29h
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasteczkowy spód:

  • 150 g ciastek Oreo lub markiz czekoladowych
  • 50 g masła

Masa twarogowa:

  • 1 kg sera białego
  • 250 g drobnego cukru
  • białka z 4 jaj klasy L
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 10 sztuk posiekanych na mniejsze kawałki ciastek Oreo

Polewa (opcjonalnie)

Przepis

Przepis na tortownicę o średnicy 22-23 cm

  • Przygotować formę – dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
  • Ciastka Oreo na spód sernika zmiksować na drobny piasek, pod koniec dodając roztopione masło. Masę dokładnie wymieszać i wylepić nią dno tortownicy, starannie dociskając ciastka grzbietem łyżki.
  • Białka zmiksować z serem, kremówką, cukrem i budyniem do połączenia składników, a następnie dodać do masy serowej pokrojone ciastka Oreo.
  • Delikatnie wymieszać masę, a potem wylać na przygotowany ciasteczkowy spód.
  • Sernik wstawić do piekarnika na 5-7 minut, a po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 130 stopni Celsjusza i piec ciasto przez kolejne 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego ostudzenia sernika.
  • Masę kajmakową lekko podgrzać, wymieszać dokładnie i wyłożyć równomiernie na serniku. Posypać pokruszonymi ciastkami lub powbijać w powierzchnię przekrojone na pół ciastka Oreo.
  • Wstawić sernik do lodówki na ok. 4-5 godzin – a najlepiej na całą noc. Podawać schłodzony.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Sernik Oreo
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
Więcej tematów
d2pj29h

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj