Sernik Oreo

Sernik Oreo sprawdzi się zarówno jako propozycja na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. Ciasto stanowi połączenie kremowego smaku tradycyjnego sernika i czekoladowej chrupkości słynnych już ciasteczek.

Sernik OreoSernik Oreo
oprac. Karolina Rozmus

Ciasteczkowy spód:

  • 150 g ciastek Oreo lub markiz czekoladowych
  • 50 g masła

Składniki

Masa twarogowa:

  • 1 kg sera białego
  • 250 g drobnego cukru
  • białka z 4 jaj klasy L
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 10 sztuk posiekanych na mniejsze kawałki ciastek Oreo

Polewa (opcjonalnie)

Przepis

Przepis na tortownicę o średnicy 22-23 cm

Przepis

  • Przygotować formę – dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
  • Ciastka Oreo na spód sernika zmiksować na drobny piasek, pod koniec dodając roztopione masło. Masę dokładnie wymieszać i wylepić nią dno tortownicy, starannie dociskając ciastka grzbietem łyżki.
  • Białka zmiksować z serem, kremówką, cukrem i budyniem do połączenia składników, a następnie dodać do masy serowej pokrojone ciastka Oreo.
  • Delikatnie wymieszać masę, a potem wylać na przygotowany ciasteczkowy spód.
  • Sernik wstawić do piekarnika na 5-7 minut, a po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 130 stopni Celsjusza i piec ciasto przez kolejne 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego ostudzenia sernika.
  • Masę kajmakową lekko podgrzać, wymieszać dokładnie i wyłożyć równomiernie na serniku. Posypać pokruszonymi ciastkami lub powbijać w powierzchnię przekrojone na pół ciastka Oreo.
  • Wstawić sernik do lodówki na ok. 4-5 godzin – a najlepiej na całą noc. Podawać schłodzony.
Wybrane dla Ciebie
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯