Trwa ładowanie...
d2pj29h
21-01-2017 15:13

Tort dacquoise

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2pj29h
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
x-news.pl/Dzień Dobry TVN - stopklatki
Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN - stopklatki
Składniki

• 6 jajek
• 1,5 szklanki cukru
• 1 łyżeczka białego octu winnego
• 20 suszonych daktyli
• opakowanie serca mascarpone – 250 g
• 300 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 200 g kajmaku
• ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
• kakao
• szczypta soli

Przepis

Przygotuj papier do pieczenia – odrysuj na nim dwukrotnie dno tortownicy, wytnij dwa okręgi i umieść na dnie blaszek. Daktyle posiekaj na małe kawałki. W między czasie włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 180 stopni.

Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka wlej do miski, dosyp odrobinę soli i ubijając na sztywną pianę dodaj łyżeczkę octu winnego i stopniowo wsyp cukier. Gdy wszystkie składniki znajdą się w misce ubijaj całość do momentu, aż masa będzie błyszcząca i jednolita. Wtedy dodaj połowę posiekanych daktyli, wymieszaj całość, podziel na dwie równe części i wyłóż równomiernie na przygotowany papier. Blaszki wstaw do nagrzanego piekarnika, po chwili zmniejsz temperaturę do około 140 stopni, piecz przez 1,5 godziny do czasu, aż beza się przyrumieni i popęka. Gdy będzie gotowa, uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Serek mascarpone zmiksuj z kajmakiem. W drugim naczyniu ubij śmietanę z dodatkiem łyżki cukru pudru a następnie połącz ze sobą obie masy. Posiekane orzechy i daktyle dodaj do gotowej masy. Krem rozsmaruj równomiernie na jednym krążku bezy i przykryj równomiernie drugim. Górę tortu dacquoise udekoruj cukrem pudrem oraz kakao. Na górę połóż kilka orzechów i daktyli.

Tort dacquoise
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
Więcej tematów
d2pj29h

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj