Tort dacquoise

Tort dacquoiseTort dacquoise
Patrycja Gruszecka

Składniki

• 6 jajek
• 1,5 szklanki cukru
• 1 łyżeczka białego octu winnego
• 20 suszonych daktyli
• opakowanie serca mascarpone – 250 g
• 300 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 200 g kajmaku
• ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
• kakao
• szczypta soli

Przepis

Przygotuj papier do pieczenia – odrysuj na nim dwukrotnie dno tortownicy, wytnij dwa okręgi i umieść na dnie blaszek. Daktyle posiekaj na małe kawałki. W między czasie włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 180 stopni.

Przepis

Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka wlej do miski, dosyp odrobinę soli i ubijając na sztywną pianę dodaj łyżeczkę octu winnego i stopniowo wsyp cukier. Gdy wszystkie składniki znajdą się w misce ubijaj całość do momentu, aż masa będzie błyszcząca i jednolita. Wtedy dodaj połowę posiekanych daktyli, wymieszaj całość, podziel na dwie równe części i wyłóż równomiernie na przygotowany papier. Blaszki wstaw do nagrzanego piekarnika, po chwili zmniejsz temperaturę do około 140 stopni, piecz przez 1,5 godziny do czasu, aż beza się przyrumieni i popęka. Gdy będzie gotowa, uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Przepis

Serek mascarpone zmiksuj z kajmakiem. W drugim naczyniu ubij śmietanę z dodatkiem łyżki cukru pudru a następnie połącz ze sobą obie masy. Posiekane orzechy i daktyle dodaj do gotowej masy. Krem rozsmaruj równomiernie na jednym krążku bezy i przykryj równomiernie drugim. Górę tortu dacquoise udekoruj cukrem pudrem oraz kakao. Na górę połóż kilka orzechów i daktyli.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯