Czekoladowe ciasto bez pieczenia
"Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany, na chrupiącym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, szybko się robi, jak ktoś woli mniej słodkie, można nie dodawać cukru pudru" - pisze pani Beata, autorka bloga "Kulinarna chwila", która podzieliła się z nami tym przepisem. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
- Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy (o wymiarach 24 cm x 24 cm).
- Smarujemy masą kajmakową.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone. Po ubiciu dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę białą, a do drugiej również rozpuszczoną czekoladę ciemną.
- Masy przekładamy do tortownicy, biała masa, następnie ciemna masa.
- Wierzch ciasta dekorujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
- Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze