Czekoladowe ciasto bez pieczenia
"Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany, na chrupiącym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, szybko się robi, jak ktoś woli mniej słodkie, można nie dodawać cukru pudru" - pisze pani Beata, autorka bloga "Kulinarna chwila", która podzieliła się z nami tym przepisem. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy (o wymiarach 24 cm x 24 cm).
- Smarujemy masą kajmakową.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone. Po ubiciu dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę białą, a do drugiej również rozpuszczoną czekoladę ciemną.
- Masy przekładamy do tortownicy, biała masa, następnie ciemna masa.
- Wierzch ciasta dekorujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
- Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl