6 powodów, dlaczego warto jeść słonecznik
Skarbnica witamin i błonnika
Swoją nazwę zawdzięcza temu, że przez cały dzień zwraca się ku słońcu. Początkowo uważany był za roślinę wyłącznie ozdobną, z czasem zaczęto doceniać jego nasiona. Kwitnie od lipca do października, a dorodne tarcze kwiatostanów kuszą na straganach szczególnie w wakacje. Oto kilka powodów, dla których warto chrupać pestki słonecznika nie tylko w ramach przekąski.
Swoją nazwę zawdzięcza temu, że przez cały dzień zwraca się ku słońcu. Początkowo uważany był za roślinę wyłącznie ozdobną, z czasem zaczęto doceniać jego nasiona. Kwitnie od lipca do października, a dorodne tarcze kwiatostanów kuszą na straganach szczególnie w wakacje. Oto kilka powodów, dla których warto chrupać pestki słonecznika nie tylko w ramach przekąski.
W słoneczniku znajdziemy sporo witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witamina E zabezpiecza organizm przed rozwojem groźnych chorób (w tym nowotworów) i przedwczesnym starzeniem, uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. W pestkach słonecznika znajduje się również wapń, witamina A i C. Wśród cennych składników trzeba wymienić także błonnik, który zasyca na dłużej, reguluje przemianę materii, chroniąc przed zaparciami i pomagając wymieść z organizmu toksyny.