6 powodów, dlaczego warto jeść słonecznik
Swoją nazwę zawdzięcza temu, że przez cały dzień zwraca się ku słońcu. Początkowo uważany był za roślinę wyłącznie ozdobną, z czasem zaczęto doceniać jego nasiona. Kwitnie od lipca do października, a dorodne tarcze kwiatostanów kuszą na straganach szczególnie w wakacje. Oto kilka powodów, dla których warto chrupać pestki słonecznika nie tylko w ramach przekąski.
Skarbnica witamin i błonnika
Swoją nazwę zawdzięcza temu, że przez cały dzień zwraca się ku słońcu. Początkowo uważany był za roślinę wyłącznie ozdobną, z czasem zaczęto doceniać jego nasiona. Kwitnie od lipca do października, a dorodne tarcze kwiatostanów kuszą na straganach szczególnie w wakacje. Oto kilka powodów, dla których warto chrupać pestki słonecznika nie tylko w ramach przekąski.
W słoneczniku znajdziemy sporo witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witamina E zabezpiecza organizm przed rozwojem groźnych chorób (w tym nowotworów) i przedwczesnym starzeniem, uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. W pestkach słonecznika znajduje się również wapń, witamina A i C. Wśród cennych składników trzeba wymienić także błonnik, który zasyca na dłużej, reguluje przemianę materii, chroniąc przed zaparciami i pomagając wymieść z organizmu toksyny.
Przysmak, który podkręci pracę mózgu
Pestki to doskonałe źródło witamin z grupy B. 100 g pestek pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tiaminę (witaminę B1), w ponad 40 proc. - zapotrzebowanie na niacynę (witaminę B3), w blisko 70 proc. - na witaminę B6 (pirydoksynę) i w ok. 57 proc. na witaminę B9 (kwas foliowy)
. To witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego - zapewniają dobrą pamięć i koncentrację oraz stabilne samopoczucie. Pomagają w przypadku rozchwiania emocjonalnego i depresji. Dodatkowo uczestniczą w kluczowych procesach metabolicznych i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Kwas foliowy jest ponadto bardzo potrzebny kobietom w ciąży.
Źródło cennych kwasów
Nie wszyscy wiedzą, że pestki słonecznika są bardzo dobrym źródłem białka (mają go ok. 24 proc.). Do uznania go za pełnowartościowe brakuje jedynie lizyny, której pestki słonecznika mają za mało w stosunku do zapotrzebowania naszego organizmu. Pestki słonecznika to również bardzo dobre źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których dominują kwasy omega-6 - nasz organizm ich nie wytwarza, a są mu niezbędne, muszą więc być dostarczane z pożywieniem. Omega-6 odpowiadają za prawidłową odporność, zabezpieczają nas przed chorobami krążenia i zapewniają zdrową skórę oraz piękne włosy.
Potas ze słonecznika na dobre ciśnienie
Pestki słonecznika są bardzo dobrym źródłem potasu - w 100 g jest go 645 mg. Potas w niefarmakologiczny sposób pomaga zbić wysokie ciśnienie krwi. Badania naukowe przeprowadzone w różnych krajach potwierdziły związek pomiędzy dostarczaniem organizmowi potasu a spadkiem ciśnienia. Dodatkowo w pestkach słonecznika jest niewiele sodu, co również pomaga wyregulować ciśnienie. Związki obecne w ziarnach przyczyniają się też do obniżenia wysokiego cholesterolu ("zła" frakcja LDL), a przez to chronią układ sercowo-naczyniowy przed groźnymi chorobami.
Chroni serce i reguluje cholesterol
W 100 g pestek słonecznika jest 325 mg magnezu, co w 80 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Nasz organizm potrzebuje go do prawidłowego funkcjonowania. Obniża wysoki cholesterol (pełni ważną rolę w ochronie układu sercowo-naczyniowego), jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego - ułatwia koncentrację i zapamiętywanie, a ponieważ ma działanie uspokajające, pomaga uporać się ze stresem. Inna rola magnezu to: podniesienie odporności, zapewnienie dobrej kondycji skórze i usprawnienie układu pokarmowego.
Słonecznik to pyszny dodatek do dań
Najprościej zajadać się nim w ramach przekąski - dobrze jest wybierać produkt niesolony. Pestki można również podprażyć na suchej patelni - w takiej formie do pyszna i zdrowa posypka do zup, sałatek, dań z makaronu albo ryżu. Pestki słonecznika można też zmielić i zastosować jako panierkę, np. zamiast bułki. Z ziaren wyciska się bardzo wartościowy olej, który doskonale wpływa na stan zdrowia (m.in. na serce, kondycję skóry, układ pokarmowy i nerwowy). Stosujmy go na zimno i dodawajmy do dań wszelkiego typu.