Sałatka szwajcarska. Sycące comfort food na zimową porę
Nazwa tej sałatki być może brzmi tajemniczo, ale w rzeczywistości składają się na nią zaledwie trzy składniki: szynka, ser i korniszony. W takiej postaci sałatka szwajcarska jest przepyszna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją o groszek, cebulę, jajka czy marynowane pieczarki lub – w wersji obiadowej – ugotowane ziemniaki w mundurkach.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
- 50 dag sera gouda (zamiennie edamski lub szwajcarski)
- 50 dag szynki konserwowej
- 6 ogórków konserwowych
- sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany (lub jogurtu greckiego), 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej, sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra, pęczek drobno posiekanej natki pietruszki, ½ puszki groszku konserwowego
- Ser żółty i szynkę oraz ogórki należy pokroić w długie cienkie paski lub grubą kostkę. Ważne, by te 3 składniki były tej samej wielkości i kształtu.
- Jeśli chcemy, możemy dodać opcjonalne składniki – wszystkie razem lub tylko jeden z nich.
- Połączyć składniki sosu i dodać do ogórków, sera i szynki.
- Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin, by składniki się przegryzły.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze