Trwa ładowanie...
d28yryf

Sałatka szwajcarska. Sycące comfort food na zimową porę

Przepis

Nazwa tej sałatki być może brzmi tajemniczo, ale w rzeczywistości składają się na nią zaledwie trzy składniki: szynka, ser i korniszony. W takiej postaci sałatka szwajcarska jest przepyszna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją o groszek, cebulę, jajka czy marynowane pieczarki lub – w wersji obiadowej – ugotowane ziemniaki w mundurkach.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Okazja:
Sałatka szwajcarska
123RF
Składniki
  • 50 dag sera gouda (zamiennie edamski lub szwajcarski)
  • 50 dag szynki konserwowej
  • 6 ogórków konserwowych
  • sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany (lub jogurtu greckiego), 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej, sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra, pęczek drobno posiekanej natki pietruszki, ½ puszki groszku konserwowego
Przepis
  • Ser żółty i szynkę oraz ogórki należy pokroić w długie cienkie paski lub grubą kostkę. Ważne, by te 3 składniki były tej samej wielkości i kształtu.
  • Jeśli chcemy, możemy dodać opcjonalne składniki – wszystkie razem lub tylko jeden z nich.
  • Połączyć składniki sosu i dodać do ogórków, sera i szynki.
  • Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin, by składniki się przegryzły.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka szwajcarska. Sycące comfort food na zimową porę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d28yryf

Podziel się opinią

1
Share
d28yryf
d28yryf
d28yryf
d28yryf
Więcej tematów
d28yryf