Trwa ładowanie...
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
x-news/Uwaga TVN

Zawijaniec pizzowy. Receptura ma prawie 130 lat

Przepis

- Wypiek, który zawsze się udaje i który zawsze wszystkim smakuje. Serwuję go chętnie w dni powszednie ale też i podczas spotkań z bliskimi. Idealnie się też sprawdza jako jedno z dań na przyjęcie - czytamy na blogu "Przepisy tradycyjne".

Nadzienie zawijańca pizzowego składa się z kilku składników i jest to koniecznie: sos pomidorowy, świeża bazylia, oregano, mozarella i może być też ulubiona szynka albo salami. Wersja bezmięsna też jest bardzo smaczna i polecam ją wszystkim wege-miłośnikom! Do przygotowania zawijańca pizzowego możesz użyć kupione ciasto do pizzy – wtedy przygotowania zajmą dosłownie 15 minut. Z jednego ciasta wyjdzie porcja dla 4 osób.

ycipk-4dl9pu
Trwa ładowanie...
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Zdjęcie
Przepisy tradycyjne
Składniki
  • Sól i pieprz do przyprawienia sosu
  • Kilka listków bazylii
  • Opcjonalnie kilka plasterków szynki lub salami
  • 200 g mozarelli
  • 1 szt ciasta do pizzy
  • suszonego oregano
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
Przepis

Przygotuj sos pomidorowy: passatę wymieszaj z suszonym oregano i dopraw solą oraz pieprzem. Rozwiń ciasto pizzowe (od razu na blaszce do pieczenia) i rozsmaruj na nim sos pomidorowy. Zostaw tylko brzegi, ponieważ podczas zwijania ciasta sos i tak zacznie się przeciskać na zewnątrz. Wyłóż dodatki: rozdrobnioną mozzarellę szynkę/salami i kilka listków świeżej bazylii. Zwiń całość w roladę. Podwiń brzegi pod spód rolady i wstawiaj całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 30 minut.

ycipk-4dl9pu
Zawijaniec pizzowy. Receptura ma prawie 130 lat
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu