Zawijaniec pizzowy. Receptura ma prawie 130 lat
- Wypiek, który zawsze się udaje i który zawsze wszystkim smakuje. Serwuję go chętnie w dni powszednie ale też i podczas spotkań z bliskimi. Idealnie się też sprawdza jako jedno z dań na przyjęcie - czytamy na blogu "Przepisy tradycyjne".
Nadzienie zawijańca pizzowego składa się z kilku składników i jest to koniecznie: sos pomidorowy, świeża bazylia, oregano, mozarella i może być też ulubiona szynka albo salami. Wersja bezmięsna też jest bardzo smaczna i polecam ją wszystkim wege-miłośnikom! Do przygotowania zawijańca pizzowego możesz użyć kupione ciasto do pizzy – wtedy przygotowania zajmą dosłownie 15 minut. Z jednego ciasta wyjdzie porcja dla 4 osób.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- Sól i pieprz do przyprawienia sosu
- Kilka listków bazylii
- Opcjonalnie kilka plasterków szynki lub salami
- 200 g mozarelli
- 1 szt ciasta do pizzy
- suszonego oregano
- 4 łyżki passaty pomidorowej
Przygotuj sos pomidorowy: passatę wymieszaj z suszonym oregano i dopraw solą oraz pieprzem. Rozwiń ciasto pizzowe (od razu na blaszce do pieczenia) i rozsmaruj na nim sos pomidorowy. Zostaw tylko brzegi, ponieważ podczas zwijania ciasta sos i tak zacznie się przeciskać na zewnątrz. Wyłóż dodatki: rozdrobnioną mozzarellę szynkę/salami i kilka listków świeżej bazylii. Zwiń całość w roladę. Podwiń brzegi pod spód rolady i wstawiaj całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 30 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze