Trwa ładowanie...
d3xy12o
d3xy12o
x-news/Uwaga TVN

Zawijaniec pizzowy. Receptura ma prawie 130 lat

Przepis

- Wypiek, który zawsze się udaje i który zawsze wszystkim smakuje. Serwuję go chętnie w dni powszednie ale też i podczas spotkań z bliskimi. Idealnie się też sprawdza jako jedno z dań na przyjęcie - czytamy na blogu "Przepisy tradycyjne".

Nadzienie zawijańca pizzowego składa się z kilku składników i jest to koniecznie: sos pomidorowy, świeża bazylia, oregano, mozarella i może być też ulubiona szynka albo salami. Wersja bezmięsna też jest bardzo smaczna i polecam ją wszystkim wege-miłośnikom! Do przygotowania zawijańca pizzowego możesz użyć kupione ciasto do pizzy – wtedy przygotowania zajmą dosłownie 15 minut. Z jednego ciasta wyjdzie porcja dla 4 osób.

d3xy12o
3.6
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Zdjęcie
Przepisy tradycyjne
Zdjęcie
Składniki
  • Sól i pieprz do przyprawienia sosu
  • Kilka listków bazylii
  • Opcjonalnie kilka plasterków szynki lub salami
  • 200 g mozarelli
  • 1 szt ciasta do pizzy
  • suszonego oregano
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
Przepis

Przygotuj sos pomidorowy: passatę wymieszaj z suszonym oregano i dopraw solą oraz pieprzem. Rozwiń ciasto pizzowe (od razu na blaszce do pieczenia) i rozsmaruj na nim sos pomidorowy. Zostaw tylko brzegi, ponieważ podczas zwijania ciasta sos i tak zacznie się przeciskać na zewnątrz. Wyłóż dodatki: rozdrobnioną mozzarellę szynkę/salami i kilka listków świeżej bazylii. Zwiń całość w roladę. Podwiń brzegi pod spód rolady i wstawiaj całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 30 minut.

d3xy12o
Zawijaniec pizzowy. Receptura ma prawie 130 lat
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
29
Share
d3xy12o
d3xy12o

d3xy12o
d3xy12o
d3xy12o