Czerwona cebula – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie, przepisy

Nie wszyscy lubią smak czerwonej cebuli, ale niewątpliwe jest ona doskonałym lekarstwem na wszelkie dolegliwości i cennym dodatkiem do wielu dań. Warto więc ją jeść jak najczęściej, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem.

Czerwona cebula może być doskonałym zamiennikiem cebuli żółtej
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Wszyscy znamy wyrazisty smak cebuli zwyczajnej, jednak jej czerwona odmiana jest znacznie łagodniejsza. Obecnie cebula nie występuje w stanie dzikim i jest uprawiana w wielu krajach świata, można ją często spotkać również w przydomowych ogródkach Polaków. Czerwona cebula nie różni się znacząco od znanej nam wszystkim cebuli w kolorze żółtym bądź białym, zawiera jednak antocyjany, które nadają jej łuskom ciemnofioletowego koloru i – co ważne dla wielu miłośników gotowania – nie podrażnia oczu przy krojeniu w takim stopniu, jak robi to cebula żółta. Od wieków cebula jest podstawowym pożywieniem dla ludzi i raczej nic nie wskazuje na to, by w przyszłości mogło się to zmienić.

Czerwona cebula – wartości odżywcze

Lista dobroczynnych składników chemicznych czerwonej cebuli jest długa. Zawiera ona potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, jak również szereg witamin z grupy B, a także witaminę E i witaminę C. Warto pamiętać, że czerwona cebula jest również mało kaloryczna, ale dosyć ciężkostrawna. W 100 g tych warzyw znajduje się 34.0 kcal i tylko 6.5 g węglowodanów.

Czerwona cebula – właściwości lecznicze

Od dawna cebula jest stosowana w medycynie naturalnej jako środek leczący przeziębienia i zapobiegający im. Syrop z cebuli, chociaż według niektórych niezbyt smaczny, stanowi doskonały środek na problemy z drogami oddechowymi, kaszlem czy katarem. Czerwona cebula uzupełnia niedobory witaminy C, dlatego kiedyś była szeroko stosowana jako lekarstwo na szkorbut. Podobnie jak jej inne „zwyczajne” siostry, doskonale działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego jej krążki przykłada się często do opuchlizny po ukąszeniach os, komarów czy pszczół. Warto pamiętać, że regularnie jadana cebula zapobiega odkładaniu się „złego” cholesterolu (LDL), a ponadto rozrzedza krew i może z powodzeniem obniżać ciśnienie. Udowodniono również, że regularnie jadana czerwona cebula może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych w m.in. układzie trawiennym. Niektórzy wykorzystują jej dobroczynne działanie również na kacu.

Czerwona cebula – kulinarne zastosowanie

Czerwona cebula, ze względu na łagodniejszy smak, jest bardzo chętnie wykorzystywana w kuchni. Może być zarówno podawana na surowo w postaci krążków, piór czy maleńkich kostek, które przełamują jednolitą, zieloną kolorystykę sałatki czy surówki, ale także świetnie smakuje cebula gotowana bądź smażona. Sama również może odgrywać główną rolę na talerzu, będąc jedynie skropioną oliwą i posypaną aromatycznymi przyprawami (zobacz przepis)
. Niezwykły aromat czerwonej, podsmażonej cebuli doskonale nadaje się do sosów do rożnych dań z grzybów czy mięs, np. ryb, wieprzowiny, drobiu, może być także doskonałym dodatkiem do potraw z makaronem. Niektórzy nawet wyrabiają smaczne konfitury z cebuli, a w okresie Wielkanocy łuski czerwonej cebuli mogą służyć jako barwnik do jaj.

Przepisy z czerwoną cebulą

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia