Czerwona cebula – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie, przepisy

Nie wszyscy lubią smak czerwonej cebuli, ale niewątpliwe jest ona doskonałym lekarstwem na wszelkie dolegliwości i cennym dodatkiem do wielu dań. Warto więc ją jeść jak najczęściej, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem.

Czerwona cebula może być doskonałym zamiennikiem cebuli żółtej
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak
1

Wszyscy znamy wyrazisty smak cebuli zwyczajnej, jednak jej czerwona odmiana jest znacznie łagodniejsza. Obecnie cebula nie występuje w stanie dzikim i jest uprawiana w wielu krajach świata, można ją często spotkać również w przydomowych ogródkach Polaków. Czerwona cebula nie różni się znacząco od znanej nam wszystkim cebuli w kolorze żółtym bądź białym, zawiera jednak antocyjany, które nadają jej łuskom ciemnofioletowego koloru i – co ważne dla wielu miłośników gotowania – nie podrażnia oczu przy krojeniu w takim stopniu, jak robi to cebula żółta. Od wieków cebula jest podstawowym pożywieniem dla ludzi i raczej nic nie wskazuje na to, by w przyszłości mogło się to zmienić.

Czerwona cebula – wartości odżywcze

Lista dobroczynnych składników chemicznych czerwonej cebuli jest długa. Zawiera ona potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, jak również szereg witamin z grupy B, a także witaminę E i witaminę C. Warto pamiętać, że czerwona cebula jest również mało kaloryczna, ale dosyć ciężkostrawna. W 100 g tych warzyw znajduje się 34.0 kcal i tylko 6.5 g węglowodanów.

Czerwona cebula – właściwości lecznicze

Od dawna cebula jest stosowana w medycynie naturalnej jako środek leczący przeziębienia i zapobiegający im. Syrop z cebuli, chociaż według niektórych niezbyt smaczny, stanowi doskonały środek na problemy z drogami oddechowymi, kaszlem czy katarem. Czerwona cebula uzupełnia niedobory witaminy C, dlatego kiedyś była szeroko stosowana jako lekarstwo na szkorbut. Podobnie jak jej inne „zwyczajne” siostry, doskonale działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego jej krążki przykłada się często do opuchlizny po ukąszeniach os, komarów czy pszczół. Warto pamiętać, że regularnie jadana cebula zapobiega odkładaniu się „złego” cholesterolu (LDL), a ponadto rozrzedza krew i może z powodzeniem obniżać ciśnienie. Udowodniono również, że regularnie jadana czerwona cebula może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych w m.in. układzie trawiennym. Niektórzy wykorzystują jej dobroczynne działanie również na kacu.

Czerwona cebula – kulinarne zastosowanie

Czerwona cebula, ze względu na łagodniejszy smak, jest bardzo chętnie wykorzystywana w kuchni. Może być zarówno podawana na surowo w postaci krążków, piór czy maleńkich kostek, które przełamują jednolitą, zieloną kolorystykę sałatki czy surówki, ale także świetnie smakuje cebula gotowana bądź smażona. Sama również może odgrywać główną rolę na talerzu, będąc jedynie skropioną oliwą i posypaną aromatycznymi przyprawami (zobacz przepis)
. Niezwykły aromat czerwonej, podsmażonej cebuli doskonale nadaje się do sosów do rożnych dań z grzybów czy mięs, np. ryb, wieprzowiny, drobiu, może być także doskonałym dodatkiem do potraw z makaronem. Niektórzy nawet wyrabiają smaczne konfitury z cebuli, a w okresie Wielkanocy łuski czerwonej cebuli mogą służyć jako barwnik do jaj.

Przepisy z czerwoną cebulą

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem