Sałatka śledziowa ze szparagami i z jajkiem. Podaj na świąteczny stół
Do Świąt został niewiele ponad miesiąc warto więc już zacząć planować menu i testować przepisy na ten wyjątkowy czas. Proponujemy smaczną sałatkę ze śledziem w roli głównej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- beczka śledzi filety z olejem wiejskim 550 g SEKO
- 200 g szparagów zielonych w zalewie
- 1 jajko
- 1 ogórek konserwowy
- 1 mała cebula
*Sos: *
- 3 łyżki oliwy
- kilka kropli soku z cytryny
- ząbek czosnku
- szczypta kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1 ogórek konserwowy
- 1 mała cebula
Śledzie i szparagi kroimy na średniej wielkości kawałki, umieszczamy w naczyniu na sałatkę. Dodajemy drobno pokrojony ogórek, cebulę i mieszamy. Jajko gotujemy ok. 6 min od momentu zagotowania (żeby żółtko było jeszcze płynne), obieramy, przekrawamy na pół i układamy na sałatce. Całość polewamy sosem z oliwy i cytryny z dodatkiem przypraw.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze