Rolada z masłem orzechowym i ciasteczkami
Ciasta typu rolada wymagają zaangażowania, ale pięknie prezentują się na stole. Zazwyczaj to słodkie propozycje ze śmietanowym kremem. W wersji z ciasteczkami zaskoczy małych i dużych gości przy stole.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego/wanilinowego
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
- cukier puder do rolowania
Krem:
- 350 g twarożku śmietankowego
- 3 kopiaste łyżki szklanki masła orzechowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 8 pokruszonych ciasteczek np. Oreo + kilka sztuk do dekoracji
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
Blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić mikserem, zmiksować z cukrem, wanilią i wodą, a następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać do powstania jednolitego ciasta. Rozsmarować na blasze, pomagając sobie łyżką lub szpatułką.
Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno lekko wyrosnąć i być sprężyste w dotyku. W tym czasie przygotować czystą ściereczkę, najlepiej nieco większą niż blacha, i posypać ją cukrem pudrem (ok. 1/4 szklanki). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i położyć wierzchem do dołu na ściereczce. Ściągnąć blaszkę i delikatnie zrywać papier do pieczenia. Wraz ze ściereczką rolować wzdłuż dłuższego boku i zostawić zwinięty biszkopt do ostygnięcia.
Czas na krem. Zmiksować twarożek z cukrem i masłem orzechowym. Powoli dodawać śmietankę i zmiksować do uzyskania jednolitego kremu. Odłożyć 4 łyżki kremu do dekoracji. Do reszty dodać pokruszone Oreo i wymieszać. Ciasto rozwinąć i posmarować kremem, zostawiając wolne marginesy. Zwinąć i ułożyć połączeniem do dołu. Wierzch ciasta posmarować odłożonym kremem i udekorować ciasteczkami.
Zobacz także: kinder cookies - ciasteczka idealne dla fanów słodkości
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze