Trwa ładowanie...
d450ffw
23-05-2017 09:41

Rolada z masłem orzechowym i ciasteczkami

Przepis

Ciasta typu rolada wymagają zaangażowania, ale pięknie prezentują się na stole. Zazwyczaj to słodkie propozycje ze śmietanowym kremem. W wersji z ciasteczkami zaskoczy małych i dużych gości przy stole.

d450ffw
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.cukrowawrozka.pl
Źródło: www.cukrowawrozka.pl
Składniki
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego/wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody
  • cukier puder do rolowania

Krem:

  • 350 g twarożku śmietankowego
  • 3 kopiaste łyżki szklanki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 8 pokruszonych ciasteczek np. Oreo + kilka sztuk do dekoracji
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
Przepis

Blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić mikserem, zmiksować z cukrem, wanilią i wodą, a następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać do powstania jednolitego ciasta. Rozsmarować na blasze, pomagając sobie łyżką lub szpatułką.

Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno lekko wyrosnąć i być sprężyste w dotyku. W tym czasie przygotować czystą ściereczkę, najlepiej nieco większą niż blacha, i posypać ją cukrem pudrem (ok. 1/4 szklanki). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i położyć wierzchem do dołu na ściereczce. Ściągnąć blaszkę i delikatnie zrywać papier do pieczenia. Wraz ze ściereczką rolować wzdłuż dłuższego boku i zostawić zwinięty biszkopt do ostygnięcia.

Czas na krem. Zmiksować twarożek z cukrem i masłem orzechowym. Powoli dodawać śmietankę i zmiksować do uzyskania jednolitego kremu. Odłożyć 4 łyżki kremu do dekoracji. Do reszty dodać pokruszone Oreo i wymieszać. Ciasto rozwinąć i posmarować kremem, zostawiając wolne marginesy. Zwinąć i ułożyć połączeniem do dołu. Wierzch ciasta posmarować odłożonym kremem i udekorować ciasteczkami.
Zobacz także: kinder cookies - ciasteczka idealne dla fanów słodkości

Rolada z masłem orzechowym i ciasteczkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d450ffw
d450ffw
d450ffw
d450ffw
Więcej tematów
d450ffw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj