Rolada bezowa z truskawkami. Bajeczne ciacho na rodzinne przyjęcia
Pyszna rolada z truskawkami i waniliową bitą śmietaną. Smaki fantastycznie się ze sobą łączą. Rolada cudownie wygląda i jest bardzo prosta. Zamiast truskawek możemy użyć malin czy borówek. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Beza:
6 białek
300 g cukru
20 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- około 150 g truskawek do ozdoby
1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie "małe chmurki". Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru, mieszać mikserem przez około 6 minut, aby cukier się rozpuścił.
2. Blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 42 cm x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał poza blaszkę.
3. Gotową bezę przełożyć na przygotowaną blaszkę i wyrównać, można zostawić około 1 cm odstęp od brzegów blaszki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Bezę piec w 190 st. C na funkcji góra-dół przez 10 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez około 15 minut.
5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odczekać około 5-10 minut i następnie odkleić z boków bezy papier. Jeśli beza przykleiła się do blaszki, delikatnie odczepić ją nożem. Jeśli beza jest już całkowicie odklejona od blaszki nakryć ją ściereczką, przyłożyć deskę i obrócić ją do góry dnem. Zdjąć blaszkę i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia. Bezę odstawić jeszcze do przestygnięcia na około 10-15 minut.
6. Truskawki pokroić na kawałeczki, odstawić
7. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić mikserem.
8. Gotową śmietankę wyłożyć na bezę, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie truskawki.
9. Roladę będziemy zwijać od krótszego boku. Nożem delikatnie nacinamy krótszy brzeg bezy (przy samym początku), aby łatwiej nam było zwijać roladę. Powoli zwijamy roladę, pomagając sobie ściereczką.
10. Roladę ozdabiamy pokrojonymi truskawkami i odstawiamy ją na około 45-60 minut, można wstawić ją do lodówki (jeśli odstawimy roladę na trochę, będzie się lepiej kroiła). Po tym czasie roladę podajemy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze