Trwa ładowanie...
dwwu1zv
dwwu1zv

Rolada bezowa z truskawkami. Bajeczne ciacho na rodzinne przyjęcia

Przepis

Pyszna rolada z truskawkami i waniliową bitą śmietaną. Smaki fantastycznie się ze sobą łączą. Rolada cudownie wygląda i jest bardzo prosta. Zamiast truskawek możemy użyć malin czy borówek. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

1.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Rolada bezowa z truskawkami. Bajeczne ciacho na rodzinne przyjęcia
Mała Cukierenka
Składniki

Beza:
6 białek
300 g cukru
20 g płatków migdałowych

Krem:

  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36 proc.
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 300 g umytych truskawek bez szypułek

Dodatkowo:

  • około 150 g truskawek do ozdoby
Przepis

1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie "małe chmurki". Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru, mieszać mikserem przez około 6 minut, aby cukier się rozpuścił.

2. Blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 42 cm x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał poza blaszkę.

3. Gotową bezę przełożyć na przygotowaną blaszkę i wyrównać, można zostawić około 1 cm odstęp od brzegów blaszki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika.

4. Bezę piec w 190 st. C na funkcji góra-dół przez 10 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez około 15 minut.

5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odczekać około 5-10 minut i następnie odkleić z boków bezy papier. Jeśli beza przykleiła się do blaszki, delikatnie odczepić ją nożem. Jeśli beza jest już całkowicie odklejona od blaszki nakryć ją ściereczką, przyłożyć deskę i obrócić ją do góry dnem. Zdjąć blaszkę i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia. Bezę odstawić jeszcze do przestygnięcia na około 10-15 minut.

6. Truskawki pokroić na kawałeczki, odstawić

7. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić mikserem.

8. Gotową śmietankę wyłożyć na bezę, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie truskawki.

9. Roladę będziemy zwijać od krótszego boku. Nożem delikatnie nacinamy krótszy brzeg bezy (przy samym początku), aby łatwiej nam było zwijać roladę. Powoli zwijamy roladę, pomagając sobie ściereczką.

10. Roladę ozdabiamy pokrojonymi truskawkami i odstawiamy ją na około 45-60 minut, można wstawić ją do lodówki (jeśli odstawimy roladę na trochę, będzie się lepiej kroiła). Po tym czasie roladę podajemy.

Rolada bezowa z truskawkami. Bajeczne ciacho na rodzinne przyjęcia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
6
Share
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv