WP
abc gotowania

Wanilia - zastosowanie aromatycznej przyprawy

Wanilia wraz z szafranem i kardamonem zaliczana jest do najdroższych przypraw świata. Od wieków ceni się jej przyjemny aromat oraz niepowtarzalny słodki smak. Laski wanilii znajdują zastosowanie głównie w cukiernictwie, choć wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym. Chcesz wiedzieć więcej o tej niezwykłej przyprawie? Poznaj dokładnie zastosowania smakowitej wanilii.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wanilia - zastosowanie aromatycznej przyprawy
(Shutterstock.com)
WP

Wanilia wraz z szafranem i kardamonem zaliczana jest do najdroższych przypraw świata. Od wieków ceni się jej przyjemny aromat oraz niepowtarzalny słodki smak. Laski wanilii znajdują zastosowanie głównie w cukiernictwie, choć wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym. Chcesz wiedzieć więcej o tej niezwykłej przyprawie? Poznaj dokładnie zastosowania smakowitej wanilii.

Aromatyczna wanilia pochodzi z tropikalnych terenów Ameryki Południowej i Środkowej. Tradycje jej używania sięgają czasów cywilizacji azteckiej, w której przyprawa funkcjonowała jako jeden ze środków płatniczych. Do Europy laski wanilii przywieźli ze sobą w hiszpańscy konkwistadorzy. Bardzo szybko surowiec ten stał się pożądanym towarem luksusowym. Prawdopodobnie wanilia pojawiła się na Starym Kontynencie ze sprawą Hernana Corteza, który został poczęstowany przez Azteków ich królewskim napojem o nazwie Tlilxochitl. Zdobywca Meksyku był tak oczarowany aromatem i smakiem specjału, że od razu postanowił poznać tajemnicę jego niezwykłości. Okazało się, że drink doprawiano nieznaną w Europie wanilią. Dziś przyprawa ta stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków do wyrobów cukierniczych. Oprócz tego stosuje się ją do produkcji różnego rodzaju środków kosmetycznych.

Wanilia – ogólna charakterystyka

WP

Przyprawę pozyskuje się z owoców wanilii płaskolistnej (Vanilla planifolia) – rośliny z rodziny storczykowatych, występującej dziko w kilku krajach znajdujących się w strefie klimatu równikowego. Obecnie największymi producentami wanilii są Madagaskar, Indonezja, Chiny, Papua-Nowa Gwinea oraz Meksyk. Roślina, z której wytwarza się przyprawę, to gatunek pnącza, rosnącego współrzędnie na pniach drzew. Liany wanilii płaskolistnej osiągają długość około 15 metrów i porośnięte są przez duże, sztywne, ciemnozielone liście. Od maja do sierpnia roślina wypuszcza charakterystyczne żółte kwiaty, wydzielające bardzo przyjemny aromat. Najcenniejszym elementem wanilii płaskolistnej są jednak jej owoce – podłużne torebki nasienne, które zebrane przed całkowitym dojrzeniem poddaje się procesowi ususzenia. W ten sposób otrzymywane są tzw. laski wanilii – ciemne i wąskie strąki, zawierające dużą ilość drobnych czarnych nasion. To właśnie te ostatnie wykorzystuje się do urozmaicenia smaku i zapachu licznych kulinarnych
specjałów. Dobrej jakości wanilia cechuje się giętkością oraz delikatnym jasnym nalotem.

*Zastosowanie wanilii w kuchni *

Wanilia jest przede wszystkim bardzo cennym dodatkiem do dań słodkich. Nawet niewielka ilość wnętrza tzw. laski nadaje wyjątkowego smaku i zapachu licznym deserom. Bardzo dobrze komponuje się ona z czekoladą, dlatego też warto dodać ją np. gorących napojów opartych na tym produkcie. Wanilią równie dobrze można doprawić domowe wypieki – świetnie sprawdza się ona chociażby w przypadku ciast drożdżowych (chociażby wielkanocnej baby), serników, mazurków, biszkoptów itp. Z pewnością wanilię warto dodać do różnego rodzaju słodkich kremów oraz lodów. Bardzo często przyprawą urozmaica się też kawy, herbaty oraz alkoholowe likiery. Laski wanilii dobrze smakują także z deserami owocowymi. W sztuce kulinarnej wykorzystywane są nie tylko same owoce egzotycznego pnącza, ale również uzyskane z niego proszki, olejki oraz tzw. cukier waniliowy (lub jego tańszy zamiennik – cukier wanilinowy).

*Do czego warto dodać wanilię? *

WP

Ciasto drożdżowe
• Lody waniliowe
• Krem waniliowy
Muffinki
• Pączki
• Sernik świąteczny
• Beza
• Nalewka z dyni
• Kawa/herbata
• Panna Cotta
• Tiramisu
Bananowy chleb

*Inne zastosowania wanilii *

Wanilia posiada również kilka właściwości niezwiązanych ze sztuką kulinarną. Uważa się między innymi, że przyprawa wykazuje działanie pobudzające. Odpowiedzialne mają być za to związki chemiczne zawarte w wysuszonych owocach rośliny - glikozyd waniliny oraz glikozyd alkoholu waniliowego. Co ważne, wanilia dodaje energii naszemu organizmowi, przy czym nie posiada żadnych właściwości narkotycznych i uzależniających. Oprócz tego wykazano, że przyprawa opóźnia procesy starzenia się, poprawia krążenie oraz łagodzi niestrawność. Bardzo często wykorzystuje się ją w przemyśle kosmetycznym – wanilia dodawana jest do kremów, perfum, mydeł, balsamów itp. Oprócz tego przyprawą aromatyzuje się różne wyroby tytoniowe – cygara czy chociażby papierosy.

Czy wiesz, że…?

WP

Nazwa przyprawy po raz pierwszy została użyta w roku 1658 przez Willema Piso. Pierwotnie oznaczała „mały strączek”.

Obecnie rozróżnia się kilka rodzajów wanilii. Najbardziej ceniona jest jej odmiana meksykańska. Oprócz tego ceni się nieco ciemniejszą wanilie burbońską i jaśniejszą mauretańską.

Charakterystyczny nalot na lasce wanilii tworzą kryształki nazywane „givre”. To właśnie one w procesie fermentacji wydzielają charakterystyczny dla przyprawy zapach.

Wojciech Chentkiewicz

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP