Rafaello migdałowe z advocaatem
Bardzo smaczne ciasto rafaello z advocaatem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Jest aromatyczne, intensywne w smaku. Puszysty biszkopt i duża ilość kremu sprawią, że nada się idealnie na rodzinne przyjęcie. Ciasto najlepiej wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 7 dużych jajek
- 200 g cukru
- 230 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
Do nasączenia:
- 200 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 3-4 łyżki cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 szklanka advocaata (lub ajerkoniaku) w temperaturze pokojowej
- 350 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g płatków migdałowych
Wierzch:
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Krem:
Z mleka, cukru wanilinowego, 3-4 łyżek cukru i 2 budyniów w proszku ugotować gęsty budyń. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
Biszkopt:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Mieszać mikserem, aż powstanie jednolity krem. Następnie w około 4-5 partiach dodać advocaat, wymieszać. Krem podzielić na dwie równe części, do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe. Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć krem z wiórkami kokosowymi. Wyrównać i położyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć krem z płatkami migdałowymi, wyrównać.
Wierzch:
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, podsmażyć wiórki na złoty kolor. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ciasto posypać usmażonymi wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
Zobacz także: ciasto "pijak" z brzoskwiniami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze