Trwa ładowanie...
d2dd0rd
12-05-2017 07:56

Rafaello migdałowe z advocaatem

Przepis

Bardzo smaczne ciasto rafaello z advocaatem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Jest aromatyczne, intensywne w smaku. Puszysty biszkopt i duża ilość kremu sprawią, że nada się idealnie na rodzinne przyjęcie. Ciasto najlepiej wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d2dd0rd
3.4
(34 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Biszkopt:

  • 7 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 230 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego

Do nasączenia:

  • 200 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka advocaata (lub ajerkoniaku) w temperaturze pokojowej
  • 350 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g płatków migdałowych

Wierzch:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
Przepis

Krem:
Z mleka, cukru wanilinowego, 3-4 łyżek cukru i 2 budyniów w proszku ugotować gęsty budyń. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

Biszkopt:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Mieszać mikserem, aż powstanie jednolity krem. Następnie w około 4-5 partiach dodać advocaat, wymieszać. Krem podzielić na dwie równe części, do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe. Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć krem z wiórkami kokosowymi. Wyrównać i położyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć krem z płatkami migdałowymi, wyrównać.

Wierzch:
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, podsmażyć wiórki na złoty kolor. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ciasto posypać usmażonymi wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
Zobacz także: ciasto "pijak" z brzoskwiniami

Rafaello migdałowe z advocaatem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

34
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dd0rd
d2dd0rd
d2dd0rd
d2dd0rd
Więcej tematów
d2dd0rd