Racuchy z kaszy jęczmiennej
- Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzywami to doskonała propozycja na pożywny oraz syty posiłek. Są naprawdę smaczne i wypełnione mnóstwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zapewniam, że posmakują dzieciom oraz dorosłym. Jeśli w domu macie małego niejadka, to takie racuchy idealnie sprawdzą się też do "przemycenia" kaszy i warzyw - pisze autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 100 g ugotowanej ciecierzycy (można użyć konserwowej)
- 100 g ugotowanych na parze warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchew)
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 szczypta sody (solidna)
- papryka słodka
- sól (u mnie prowansalska)
- pieprz
- olej/masło do smażenia
Kaszę, ciecierzycę oraz warzywa należy zblendować na jednolitą masę. Następnie dodać żółtko, drobno posiekany czosnek z natką pietruszki, mleko, mąkę, płatki drożdżowe oraz sodę oczyszczoną. Na końcu wmieszać białko uprzednio ubite na sztywną pianę. Masę doprawić do smaku. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie solidne ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placek). Racuchy smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze