Trwa ładowanie...
d37sd2t
27-11-2019 06:54

Racuchy z kaszy jęczmiennej

Przepis

- Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzywami to doskonała propozycja na pożywny oraz syty posiłek. Są naprawdę smaczne i wypełnione mnóstwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zapewniam, że posmakują dzieciom oraz dorosłym. Jeśli w domu macie małego niejadka, to takie racuchy idealnie sprawdzą się też do "przemycenia" kaszy i warzyw - pisze autorka bloga "Di bloguje".

d37sd2t
2.6
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy (można użyć konserwowej)
  • 100 g ugotowanych na parze warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchew)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 szczypta sody (solidna)
  • papryka słodka
  • sól (u mnie prowansalska)
  • pieprz
  • olej/masło do smażenia
Przepis

Kaszę, ciecierzycę oraz warzywa należy zblendować na jednolitą masę. Następnie dodać żółtko, drobno posiekany czosnek z natką pietruszki, mleko, mąkę, płatki drożdżowe oraz sodę oczyszczoną. Na końcu wmieszać białko uprzednio ubite na sztywną pianę. Masę doprawić do smaku. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie solidne ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placek). Racuchy smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Racuchy z kaszy jęczmiennej
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d37sd2t
d37sd2t
d37sd2t
d37sd2t
Więcej tematów
d37sd2t