Wiosenne smaki. Jajko w koszulce i gotowane szparagi
Pomysł na lekki obiad. Gotowane zielone szparagi, jajko w koszulce z półpłynnym żółtkiem i proste dodatki w postaci kaszy jęczmiennej i startego gotowanego buraka. Całość posypana szczyptą prażonych ziaren. Jest pięknie i smacznie! Przepis z bloga "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- pęczek młodych szparagów (najlepsze są cienkie i sprężyste)
- 2 duże jajka
- 1 łyżka octu
- 60g kaszy jęczmiennej
- duży gotowany burak (ok. 200 g)
- łyżeczka nasion sezamu i słonecznika
- sól do smaku
Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, oberwać twarde, lekko zdrewniałe końce. W wysokim garnku zagotować wodę na szparagi, a w drugim wodę na jajka w koszulkach. Można skorzystać ze specjalnego garnka do gotowania szparagów, ja jednak korzystam z zupełnie zwyczajnych garnków. Wstawić też kaszę i ugotować ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotować także buraka (lub skorzystać z gotowego produktu) i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Gdy woda na szparagi zacznie bulgotać, posolić ją (mniej więcej tak jak na makaron). Wrzucić szparagi i gotować kilka minut. Im są cieńsze i młodsze, tym szybciej się ugotują (w 5 minut). Wyłożyć na talerze, razem z dodatkami (kasza i buraki), na koniec przygotować jajka.
Do wody w wysokim garnku dodać łyżkę zwykłego octu. Po dodaniu octu wodę mieszać przez chwilę w jedną stronę do czasu, aż na środku pojawi się "wir". Do środka wbić jajko. Podtrzymywać krążenie w garnku, delikatnie mieszając po bokach, jednocześnie uważając, żeby nie przebić białka, bo żółtko przedwcześnie się rozleje i nie będzie efektu na talerzu. Jajko gotować w ten sposób przez 3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową (uważając wciąż, żeby go wcześniej niż na talerzu nie przeciąć) i wyłożyć na szparagi. Po wierzchu można posypać prażonymi na suchej patelni nasionami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze