Trwa ładowanie...
d17n8pz
09-05-2018 08:17

Wiosenne smaki. Jajko w koszulce i gotowane szparagi

Przepis

Pomysł na lekki obiad. Gotowane zielone szparagi, jajko w koszulce z półpłynnym żółtkiem i proste dodatki w postaci kaszy jęczmiennej i startego gotowanego buraka. Całość posypana szczyptą prażonych ziaren. Jest pięknie i smacznie! Przepis z bloga "Dietolog".

d17n8pz
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Dietolog
Źródło: Dietolog
Składniki
  • pęczek młodych szparagów (najlepsze są cienkie i sprężyste)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka octu
  • 60g kaszy jęczmiennej
  • duży gotowany burak (ok. 200 g)
  • łyżeczka nasion sezamu i słonecznika
  • sól do smaku
Przepis

Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, oberwać twarde, lekko zdrewniałe końce. W wysokim garnku zagotować wodę na szparagi, a w drugim wodę na jajka w koszulkach. Można skorzystać ze specjalnego garnka do gotowania szparagów, ja jednak korzystam z zupełnie zwyczajnych garnków. Wstawić też kaszę i ugotować ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotować także buraka (lub skorzystać z gotowego produktu) i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Gdy woda na szparagi zacznie bulgotać, posolić ją (mniej więcej tak jak na makaron). Wrzucić szparagi i gotować kilka minut. Im są cieńsze i młodsze, tym szybciej się ugotują (w 5 minut). Wyłożyć na talerze, razem z dodatkami (kasza i buraki), na koniec przygotować jajka.

Do wody w wysokim garnku dodać łyżkę zwykłego octu. Po dodaniu octu wodę mieszać przez chwilę w jedną stronę do czasu, aż na środku pojawi się "wir". Do środka wbić jajko. Podtrzymywać krążenie w garnku, delikatnie mieszając po bokach, jednocześnie uważając, żeby nie przebić białka, bo żółtko przedwcześnie się rozleje i nie będzie efektu na talerzu. Jajko gotować w ten sposób przez 3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową (uważając wciąż, żeby go wcześniej niż na talerzu nie przeciąć) i wyłożyć na szparagi. Po wierzchu można posypać prażonymi na suchej patelni nasionami.

Wiosenne smaki. Jajko w koszulce i gotowane szparagi
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17n8pz
d17n8pz
d17n8pz
d17n8pz
Więcej tematów
d17n8pz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj