Kremowe kaszotto z dynią. Rodzinna porcja
Raz spróbujesz i nie będziesz chciał jeść nic innego. Kremowe kaszotto z dodatkiem dyni piżmowej i dużą ilością pietruszki to doskonały pomysł na rodzinny, rozgrzewający posiłek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 łyżka masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 700 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- mały kieliszek białego wina
- 400 kaszy jęczmiennej
- 1,2 l gorącego bulionu warzywnego
- 1 łyżka mascarpone
- 50 g parmezanu
- duża garść posiekanej natki pietruszki
Podgrzej masło w dużym płytkim rondlu. Dodaj cebulę i dynię, smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka, a dynia zacznie mięknąć. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Wlej wino i doprowadź do wrzenia. Wrzuć kaszę, wymieszaj, wlej bulion. Gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia. Dodaj mascarpone, pietruszkę i parmezan. Wymieszaj.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze