Kremowe kaszotto z dynią. Rodzinna porcja
Raz spróbujesz i nie będziesz chciał jeść nic innego. Kremowe kaszotto z dodatkiem dyni piżmowej i dużą ilością pietruszki to doskonały pomysł na rodzinny, rozgrzewający posiłek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 700 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- mały kieliszek białego wina
- 400 kaszy jęczmiennej
- 1,2 l gorącego bulionu warzywnego
- 1 łyżka mascarpone
- 50 g parmezanu
- duża garść posiekanej natki pietruszki
Przepis
Podgrzej masło w dużym płytkim rondlu. Dodaj cebulę i dynię, smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka, a dynia zacznie mięknąć. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Wlej wino i doprowadź do wrzenia. Wrzuć kaszę, wymieszaj, wlej bulion. Gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia. Dodaj mascarpone, pietruszkę i parmezan. Wymieszaj.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl