Kremowe kaszotto z dynią. Rodzinna porcja

Raz spróbujesz i nie będziesz chciał jeść nic innego. Kremowe kaszotto z dodatkiem dyni piżmowej i dużą ilością pietruszki to doskonały pomysł na rodzinny, rozgrzewający posiłek.

Kremowe kaszotto z dynią. Rodzinna porcjaKremowe kaszotto z dynią. Rodzinna porcja
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 700 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • mały kieliszek białego wina
  • 400 kaszy jęczmiennej
  • 1,2 l gorącego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mascarpone
  • 50 g parmezanu
  • duża garść posiekanej natki pietruszki

Przepis

Podgrzej masło w dużym płytkim rondlu. Dodaj cebulę i dynię, smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka, a dynia zacznie mięknąć. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Wlej wino i doprowadź do wrzenia. Wrzuć kaszę, wymieszaj, wlej bulion. Gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia. Dodaj mascarpone, pietruszkę i parmezan. Wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów