Trwa ładowanie...
d1w40yr

Kasza jęczmienna

123
Źródło: 123

Kasza jęczmienna od lat jest wykorzystywana w polskiej kuchni. Bez niej nie zrobimy chociażby tradycyjnego krupniku. Warto sięgać po nią jak najczęściej, ponieważ jest pyszna, uniwersalna i bardzo zdrowa.

Kasza jęczmienna nie jest rarytasem w polskiej kuchni. Sięgamy po nią dość często, lubimy ją gotować i dodawać do dań obiadowych. Warto jednak na samym początku wspomnieć o tym, że kasza jęczmienna ma parę rodzajów, które rozróżnia się ze względu na grubość ziaren oraz stopień jego obróbki.

Najgrubsze ziarna będzie miał pozbawiony jest łuski pęczak. Pęczak kujawski jest dodatkowo obtaczany i polerowany, a kasza jęczmienna perłowa to połamane ziarna, które następnie są polerowane i obtaczane.
Chociaż najlepszy dla naszego zdrowia będzie klasyczny pęczak, wszystkie rodzaje kaszy jęczmiennej są pełne wartości odżywczych, witamin i minerałów.

Kasza jęczmienna – wartości odżywcze
O tym, że warto jeść kasze już od lat przekonują nas dietetycy i lekarze. Żadnym wyjątkiem nie jest kasza jęczmienna. Przede wszystkim znajdziemy w niej dużo błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit, dzięki czemu szybciej pozbywamy się toksyn i szkodliwych składników przemiany materii z naszego organizmu.
Dodatkowo po kaszę jęczmienną powinny sięgać jak najczęściej osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu LDL, są diabetykami lub chorują na miażdżycę. Dietetycy polecają także jedzenie kaszy jęczmiennej osobom, które chcą schudnąć.

Ale po ten rodzaj kaszy może, i powinien, sięgać każdy, ponieważ jest źródłem witamin A, B, E i K oraz wielu minerałów: magnezu, selenu, żelaza czy cynku.

Kasza jęczmienna – przygotowanie i podawanie
Żeby uzyskać sypką konsystencję naszej kaszy, należy zachować odpowiednie proporcję. Na każdą szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody (z solą). Pamiętajmy też o tym, by mieszać zawartość garnka aż do momentu, w którym kasza całkowicie wchłonie wodę.

Kasza jęczmienna to bardzo dobry dodatek do tradycyjnych dań obiadowych, ale może także stanowić bazę posiłku. Przygotujemy z niej wegetariańskie kotlety albo przyrządzimy pyszne kaszotto z grzybami lub sezonowymi warzywami. Ten rodzaj kaszy świetnie nada się także do robienia farszu do gołąbków lub nawet pierogów.

d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj