Pyszne ciasto z truskawkami. Bez cukru i glutenu, ale ze smakiem
Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w naszej akcji z okazji Dnia Walki z Cukrzycą i przesłali nam swoje zdjęcia oraz przepisy dedykowane diabetykom. W ten symboliczny sposób chcieliśmy wesprzeć osoby borykające się z tą chorobą. A poniżej publikujemy przepis pana Macieja na pyszne i szybkie ciasto z truskawkami, w którym nie znajdziecie grama cukru, mąki glutenowej, masła czy margaryny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 4 jajka,
- 40 g mąki kokosowej,
- 30 g mąki owsianej,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek ksylitolu lub innego naturalnego słodziku,
- truskawki,
- olej kokosowy do wysmarowania blachy,
- wiórki kokosowe.
Oddziel białka od żółtek i ubij białka z odrobiną soli. Do piany dodaj żółtka i ksylitol, a następnie wszystko zmiksuj. Teraz wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę. Ciasto przelej do wysmarowanej olejem blachy, ułóż truskawki i posyp wiórkami. Piecz 33 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zobacz także wideo: Czym zastąpić biały cukier?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze