Trwa ładowanie...
d3xr9h6
d3xr9h6

Olej kokosowy

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.Przepisy z olejem kokosowym 123
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.Przepisy z olejem kokosowym

Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.

Główny składnik oleju to nasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe, olej kokosowy to jeden z najbogatszych w te kwasy produktów na świecie – głównie to kwas laurynowy i mirystynowy.

Olej kokosowy nierafinowany spożywajmy dla zdrowia. Można dodać go do dań, którym chcemy nadać kokosowy aromat i posmak. Sprawdzi się zwłaszcza w sałatkach, napojach, a także do duszenia czy gotowania (w niewysokich temperaturach). Warto dodać go np. do owsianki czy jaglanki.

Warto na nim przede wszystkim smażyć – choćby ze względu na jego bezwonność, a także, co ważne, przez wzgląd na wyższą temperaturę palenia. Tłuszcze nasycone są bowiem podczas smażenia najstabilniejsze. Tego typu olej utlenia się bardzo powoli nawet w wysokiej temperaturze, a to oznacza, że nie zjełczeje i nie stanie się szkodliwy.

Dla wegan nasz olej, to znakomite źródło niezwierzęcego tłuszczu, znacznie zdrowszego niż margaryna. Można na nim smażyć, piec i gotować. W temperaturze poniżej 25 st. C przybiera postać stałą i można nim smarować kanapki.

Najzdrowszy jest naturalny olej nierafinowany, pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno. W procesie rafinacji i gorącego przerobu wiele naturalnych, najcenniejszych składników znajdujących się w oleju kokosowym zostaje zniszczonych lub zredukowanych do śladowych ilości. O takich produktach możemy powiedzieć, że są jedynie mało przydatną i niezbyt wartościową namiastką, nieniosącą z sobą żadnych prozdrowotnych właściwości, jakie posiada nierafinowany olej. Olej rafinowany jest natomiast pozbawiony charakterystycznego, wspaniałego smaku i zapachu typowego dla kokosa.

Świat oszalał na punkcie oleju kokosowego, bo to produkt wszechstronny i bardzo zdrowy. Zapewnia właściwe funkcjonowanie metabolizmu. Jego spożywanie, za sprawą obecności średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT, zaleca się osobom walczącym z nadwagą. Dodatkowo wspomaga on pracę układu immunologicznego. Ma działanie antywirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, a także korzystnie wpływa na mózg. Obniża poziom "złego" cholesterolu, a podwyższa "dobrego", przy jednoczesnym usprawnieniu pamięci.

d3xr9h6

d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6