Placuszki marchewkowe. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane
Znudziły ci się tradycyjne placki ziemniaczane? Koniecznie wypróbuj przepis na placuszki z tartej marchewki. W zależności od użytych przypraw, mogą być w wersji na słodko lub na wytrawnie. Będą świetnie smakowały z jogurtowym dipem. Przygotujesz je raz dwa. Przepis jest naprawdę prosty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
500 g marchewki,
1 duża cebula,
2 jajka,
5 łyżek mąki pszennej,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, dodaj posiekana drobno cebulę, jajka i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. W wersji na słodko nie dodawaj cebuli, a masę dopraw brązowym cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosyp jeszcze mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane) i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z dipem jogurtowym i rukolą.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze