Trwa ładowanie...
d28n65l
d28n65l

Placuszki marchewkowe. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane

Przepis

Znudziły ci się tradycyjne placki ziemniaczane? Koniecznie wypróbuj przepis na placuszki z tartej marchewki. W zależności od użytych przypraw, mogą być w wersji na słodko lub na wytrawnie. Będą świetnie smakowały z jogurtowym dipem. Przygotujesz je raz dwa. Przepis jest naprawdę prosty.

3.6
(30 głosów)
Oceń:
d28n65l
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Placuszki marchewkowe. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane
iStock
Placuszki marchewkowe. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane
Składniki

500 g marchewki,
1 duża cebula,
2 jajka,
5 łyżek mąki pszennej,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Przepis

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, dodaj posiekana drobno cebulę, jajka i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. W wersji na słodko nie dodawaj cebuli, a masę dopraw brązowym cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosyp jeszcze mąki. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane) i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z dipem jogurtowym i rukolą.

d28n65l
Placuszki marchewkowe. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

33
14
Share
d28n65l
d28n65l

d28n65l
d28n65l
d28n65l