Trwa ładowanie...
d3uekuz
d3uekuz

Pissaladière francuski sposób na pizzę

Przepis

Pod nazwą Pissaladière kryje się tradycyjna francuska potrawa przypominająca włoską pizzę. Obie potrawy znacznie się jednak od siebie różnią. Ciasto w Pissaladière jest zdecydowanie grubsze, a głównym dodatkiem jest cebula.

Oceń jako pierwszy:
d3uekuz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Pissaladière francuski sposób na pizzę
flickr.com
Pissaladière francuski sposób na pizzę
Składniki

• 250 g mąki pszennej tortowej
• 20 g drożdży
• ½ szklanki ciepłej wody
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól
• pieprz
• 700g cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła
• tymianek
• 20 wydrylowanych oliwek
• 12 filecików z anchois
Możesz również użyć innych, dowolnych warzyw: papryka, pieczarki, pomidory.

Przepis

Do miseczki przełóż drożdże, zalej wodą i rozpuść. Rozpuszczone drożdże połącz z wodą, mąką oraz solą i dokładnie ugnieć, aż ciasto stanie się jednolite. Ciasto nakryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny, aby urosło. Następnie przygotuj wierzch: obierz cebulę i pokrój ją w piórka, następnie w patelni rozgrzej łyżkę oliwy i masło i wsyp pokrojoną cebulę. Następnie posiekaj czosnek i połącz z cebulą, dopraw tymiankiem i solą. Cebula powinna „dusić się” na małym ogniu przez około 40 minut. W końcowej fazie powinna być miękka. Ciasto rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch ciasta równomiernie wyłóż cebulę, anchois oraz oliwki. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Pissaladière francuski sposób na pizzę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3uekuz

Podziel się opinią

1
Share
d3uekuz
d3uekuz

d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz