Pissaladière francuski sposób na pizzę
Pod nazwą Pissaladière kryje się tradycyjna francuska potrawa przypominająca włoską pizzę. Obie potrawy znacznie się jednak od siebie różnią. Ciasto w Pissaladière jest zdecydowanie grubsze, a głównym dodatkiem jest cebula.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 20 g drożdży
• ½ szklanki ciepłej wody
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól
• pieprz
• 700g cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła
• tymianek
• 20 wydrylowanych oliwek
• 12 filecików z anchois
Możesz również użyć innych, dowolnych warzyw: papryka, pieczarki, pomidory.
Do miseczki przełóż drożdże, zalej wodą i rozpuść. Rozpuszczone drożdże połącz z wodą, mąką oraz solą i dokładnie ugnieć, aż ciasto stanie się jednolite. Ciasto nakryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny, aby urosło. Następnie przygotuj wierzch: obierz cebulę i pokrój ją w piórka, następnie w patelni rozgrzej łyżkę oliwy i masło i wsyp pokrojoną cebulę. Następnie posiekaj czosnek i połącz z cebulą, dopraw tymiankiem i solą. Cebula powinna „dusić się” na małym ogniu przez około 40 minut. W końcowej fazie powinna być miękka. Ciasto rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch ciasta równomiernie wyłóż cebulę, anchois oraz oliwki. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze