Trwa ładowanie...
deidhb9
Patrycja Gruszecka

Pissaladière francuski sposób na pizzę

Przepis

Pod nazwą Pissaladière kryje się tradycyjna francuska potrawa przypominająca włoską pizzę. Obie potrawy znacznie się jednak od siebie różnią. Ciasto w Pissaladière jest zdecydowanie grubsze, a głównym dodatkiem jest cebula.

deidhb9
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

flickr.com
Źródło: flickr.com
Składniki

• 250 g mąki pszennej tortowej
• 20 g drożdży
• ½ szklanki ciepłej wody
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól
• pieprz
• 700g cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła
• tymianek
• 20 wydrylowanych oliwek
• 12 filecików z anchois
Możesz również użyć innych, dowolnych warzyw: papryka, pieczarki, pomidory.

Przepis

Do miseczki przełóż drożdże, zalej wodą i rozpuść. Rozpuszczone drożdże połącz z wodą, mąką oraz solą i dokładnie ugnieć, aż ciasto stanie się jednolite. Ciasto nakryj czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny, aby urosło. Następnie przygotuj wierzch: obierz cebulę i pokrój ją w piórka, następnie w patelni rozgrzej łyżkę oliwy i masło i wsyp pokrojoną cebulę. Następnie posiekaj czosnek i połącz z cebulą, dopraw tymiankiem i solą. Cebula powinna „dusić się” na małym ogniu przez około 40 minut. W końcowej fazie powinna być miękka. Ciasto rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch ciasta równomiernie wyłóż cebulę, anchois oraz oliwki. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Pissaladière francuski sposób na pizzę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
deidhb9
deidhb9
deidhb9
deidhb9
Więcej tematów
deidhb9