Lahmacun - cieniutka pizza turecka
Lahmacun jest tradycyjną potrawą turecką, która przypomina tradycyjną włoską pizzę. Składa się ona z ciasta oraz farszu (najczęściej mięsnego). W Turcji danie to jest głównym elementem lokalnych fast foodów. Tradycyjne Lahmacun wypiekane są w specjalnych piecach kamiennych, w domowym piekarniku możesz jednak uzyskać podobnie zadowalający efekt.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
• 800 g mąki
• 300 ml mleka
• 50 ml oleju
• 10 g drożdży
• 50 ml wody
• sól
• cukier
Farsz:
• 500 g mielonej wołowiny
• 50 ml oleju lub oliwy z oliwek
• 2 pomidory
• 1 żółta papryka
• 1 czerwona papryka
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kmin rzymski, sól, bazylia
Drożdże rozpuść w wodzie i przelej do miski. Resztę składników na ciasto połącz w misce i wymieszaj, ugniataj do czasu, aż stanie się jednolitą masą. Pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkuj je dokładnie na bardzo cienki okrąg. Z podanej ilości składników uformujesz około 4 okręgów. Warzywa drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze na gładką masę. Mięso mielone podsmaż na patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Połącz warzywa z mięsem mielonym. Wymieszaj wraz z przyprawami i przecierem pomidorowym. Gotowy farsz nakładaj równomiernie na poszczególne okręgi ciasta. Lahmacun upiecz w piekarniku nagrzanym do 200° stopni przez 10 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze