Domowa pizza. Szybka i prosta
- Kto nie lubi pizzy? No właśnie ten przysmak spędza sen z powiek nie jednemu łasuchowi. Często zamawiana w restauracjach lub na wynos, uwielbiana przez zarówno dorosłych, jak i dzieci. A może by tak przygotować ją w domu? To najprostszy i najtańszy sposób na pyszną i aromatyczną pizzę w mgnieniu oka - pisze Joanna, autorka bloga "O pietruszka!".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Składniki na pizzę o średnicy około 32 cm:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- pół opakowania – 3,5-4 gram suchych drożdży instant
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Sos pomidorowy do posmarowania 1 pizzy:
- 200 g pomidorów w puszce (1 puszka) lub passaty pomidorowej
- pół małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki miodu lub cukru
- pół łyżeczki suszonej bazylii lub oregano
Zacznij od przygotowania sosu. Zblenduj wszystkie składniki.
Do miski (najlepiej szklanej) wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Wymieszaj. Dolej ciepłą wodę i olej. Wymieszaj łyżką. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką lub folią aluminiową. Odłóż na około 20-30 minut. w tym czasie przygotuj dodatki. Połóż na blacie kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy do pizzy.
Kulę ciasta połóż na papierze, delikatnymi ruchami nadgarstka rozprowadzaj ciasto zostawiając około 1-1,5 cm wolnego brzegu dopóki ciasto na środku blatu będzie cieniutkie. Rozłóż około 3 łyżki sosu, kawałki mozzarelli oraz twoje ulubione dodatki – u mnie pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i kawałki szynki parmeńskiej.
Piecz najlepiej na najniższym stopniu piekarnika w najwyższej możliwej temperaturze – u mnie 250 stopni plus termoobieg przez około 8-10 minut do zarumienienia brzegów oraz sera. Po upieczeniu możesz dodatkowo położyć na pizzy listki rukoli i bazylii i posypać ją suszonymi pomidorami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze