Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem
Pierogi z jagnięciny to pomysł na przełamanie klasycznych przepisów na to danie. Co ważne, nie trzeba kupować najlepszego mięsa, mogą być okrawki z łopatki i inne resztki. Jak radzi autorka bloga "Królestwo garów", jak będą tłuste, to nawet lepiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Farsz:
600 g mięsa jagnięcego (łopatka, karkówka),
3-4 fileciki anchois,
3-4 ząbki czosnku,
7-8 łyżek oliwy,
łyżka listków rozmarynu.
Ciasto:
450 ml mąki,
200 ml ciepłej wody,
szczypta soli.
Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn, anchois, wrzucić mięso i smażyć mieszając, około 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
Mięso zemleć. Doprawić solą. Gdy jest zbyt suche, dodać trochę oliwy lub bulionu. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3-4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują, wyjąć i serwować. Najlepsze smakują prosto z wody, polane oliwą podgrzaną z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz także: ciasto chatka Baby Jagi
src="https://d.wpimg.pl/753306959--1835837763/cias.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze