Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem

Pierogi z jagnięciny to pomysł na przełamanie klasycznych przepisów na to danie. Co ważne, nie trzeba kupować najlepszego mięsa, mogą być okrawki z łopatki i inne resztki. Jak radzi autorka bloga "Królestwo garów", jak będą tłuste, to nawet lepiej.

Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiemPierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem
Joanna Krzewińska

Składniki

Farsz:
600 g mięsa jagnięcego (łopatka, karkówka),
3-4 fileciki anchois,
3-4 ząbki czosnku,
7-8 łyżek oliwy,
łyżka listków rozmarynu.

Składniki

Ciasto:
450 ml mąki,
200 ml ciepłej wody,
szczypta soli.

Przepis

Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn, anchois, wrzucić mięso i smażyć mieszając, około 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.

Przepis

Mięso zemleć. Doprawić solą. Gdy jest zbyt suche, dodać trochę oliwy lub bulionu. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3-4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują, wyjąć i serwować. Najlepsze smakują prosto z wody, polane oliwą podgrzaną z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz także: ciasto chatka Baby Jagi

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości